Un expert olandez în artă a regăsit la Monaco fragmentul uneia dintre frescele furate din bisericile din Cipru după invazia turcă din 1974, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mozaicul bizantin a fost predat autorităţilor din ţară de expert, după o vânătoare de comori de mai mulţi ani. 

Supranumit "Indiana Jones al lumii artei" pentru investigaţiile sale, Arthur Brand a declarat că a înmânat vineri această reprezentare a Sfântului Marc, datată din secolul al VI-lea, la ambasada Ciprului de la Haga în cadrul unei ceremonii private. 

Acest mozaic, care se afla în biserica din Panayia Kanakaria (nord-estul Ciprului), este "unul dintre ultimele şi cele mai frumoase exemple de artă de la începutul erei bizantine", a explicat el pentru AFP. 

Contactată, ambasada şi Biserica din Cipru nu au dorit să facă comentarii. Departamentul cipriot al antichităţilor nu a răspuns solicitării. 

Despre peripeţiile călătoriei sale, Arthur Brand preferă să păstreze misterul. Opera "a aparţinut unei familii britanice, care a cumpărat mozaicul cu bună credinţă acum 40 de ani", povesteşte el. 

"Au fost îngroziţi când au descoperit că era vorba în realitate de o comoară de artă inestimabilă, furată din biserica din Kanakaria după invazia turcă" în 1974. Familia a fost de acord să înapoieze opera "poporului cipriot", în schimbul unei sume modice destinată să acopere costurile de restaurare şi stocare, a precizat Brand. 

În urmă cu o săptămână, expertul olandez - care a lucrat în colaborare cu biserica cipriotă - s-a întorc la Monaco pentru a recupera mozaicul, a cărui valoare este estimată între 5 şi 10 milioane de euro. 

Obiecte de artă religioasă, inclusiv mozaicuri, au fost furate din mai multe biserici din nordul Ciprului după invazia forţelor turce. Biserica din Panayia Kanakaria, situată la o sută de kilometri de Nicosia, a fost cea mai jefuită de operele de artă bizantină, între care un ansamblu de mozaicuri.  Numeroase piese din aceste mozaicuri au ajuns pe piaţa neagră de artă şi nu au fost găsite mult timp, în ciuda cercetărilor neîncetate ale guvernului şi bisericii cipriote. 

"Mozaicurile de la Kanakaria sunt de o importanţă considerabilă în arta creştină şi în cultura mondială", a subliniat Maria Paphiti, istoric de artă şi specialist în arta bizantină. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.