Două muzee dedicate creatorului de modă Yves Saint Laurent vor fi inaugurate în octombrie la Paris şi Marrakech, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yves Saint Laurent a fost unul dintre cei mai importanţi şi s-a numărat printre cei mai retraşi creatori de modă ai secolul XX.

Primul dintre cele două muzee dedicate creaţiilor şi vieţii sale va fi deschis luni, în Paris, în timp ce o mulţime de cărţi şi documentare - inclusiv unul despre desenele sale erotice - încearcă să decodeze misterele unui bărbat timid care a revoluţionat moda feminină.

Vila din Paris unde Saint Laurent a creat timp de peste trei decenii a fost transformată într-un muzeu dedicat creaţiilor sale haute couture.

Un muzeu mai mare, finanţat şi el de fundaţia înfiinţată de Pierre Bergé, om de afaceri, filantrop şi partener al creatorului de modă Saint Laurent, care a murit la începutul lunii septembrie, la vârsta de 86 de ani, va fi deschis luna viitoare în Marrakech, oraşul marocan pe care cei doi l-au iubit şi unde Saint Laurent îşi schiţa colecţiile.

„Coco Chanel a eliberat femeile, dar Yves Saint Laurent le-a dat putere”, spunea Bergé, făcând referire la elemente din garderoba masculină care au fost preluate - jachete, costume safari şi salopete.

Yves Saint Laurent preciza într-un interviu: „Am observat că bărbaţii erau mult mai încrezători în hainele lor. Aşa că am căutat prin pantaloni de costume, pardesie, smochinguri şi «pea coats» pentru a le da femeilor aceeaşi încredere”.

Costumul negru pentru femei, cunoscut sub numele de „Le Smoking” - purtat deseori fără alte elemente de vestimentaţie - a provocat un scandal în 1966, când Nan Kempner, personalitate a societăţii newyorkeze, şi-a dat jos lenjeria intimă într-un restaurant din Manhattan, după ce i s-a spus că nu este permis accesul femeilor care poartă pantaloni.

Saint Laurent a creat mai apoi o jachetă precum o rochie mulată scurtă pentru ca Kempner, una dintre cele mai bune cliente ale sale, să o poarte. 

Centrul muzeului din Paris este studioul lui Saint Laurent, sanctuarul, unde muncea zi şi noapte înaintea prezentărilor.

El a fost păstrat aşa cum creatorul l-a părăsit în 2002 - biroul său plin cu fotografii ale mai multor prietene apropiate, precum Catherine Deneuve, Bianca Jagger şi Paloma Picasso.

Mândria locului este, totuşi, o felicitare pentru Anul Nou pe care el a făcut-o dintr-un tablou realizat de prietenul său Andy Warhol bulldogului francez Moujik, pe care îl avea Saint Laurent.

Unul dintre pereţii încăperii este o oglindă imensă, care îi permitea lui Saint Laurent să lucreze direct cu modele, putând să le vadă din diferite unghiuri pe măsură ce creaţia progresa.

„Spre deosebire de alţi creatori, Saint Laurent a început să îşi arhiveze munca din anii 1960, încurajat de Bergé, astfel, putem observa evoluţia fiecărui articol”, a explicat un purtător de cuvânt al muzeului, care deţine 5.000 de prototipuri ale creaţiilor lui.

Alte încăperi ale muzeului sunt dedicate surselor de inspiraţie şi „călătoriilor imaginare” pe care colecţiile lui Yves Saint Laurent le-au făcut în Asia, Africa şi Rusia.

În afara vizitelor în Maroc, ţară care îi amintea de Algeria în care s-a născut în 1936, când însă era sub ocupaţia franceză, creatorul de modă nu era un călător.

Împreună cu Pierre Bergé, el a construit o considerabilă colecţie de artă şi împrumuta de la artişti ca Picasso, Matisse şi Van Gogh - cea mai cunoscută fiind rochia Mondrian, care a devenit simbol pop-art, când a fost lansată în 1965.

Bergé a fost întotdeauna de părere că Saint Laurent - care şi-a început cariera mergând pe urmele lui Christian Dior, când avea doar 21 de ani - nu a fost altceva decât un artist excepţional, pe care l-a numit „cel mai mare designer din a doua jumătate a secolului XX”.

Bergé afirma că şi-a petrecut toată viaţa ajutându-l pe Yves Saint Laurent să îşi construiască opera şi speră ca ea să reziste timpului.

Yves Saint Laurent a murit la Paris, pe 1 iunie 2008, la vârsta de 71 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.