Două lucrări de pictură semnate de Gustav Klimt, „Primăvara” şi „Vara”, care fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional Peleş, vor fi restaurate în cadrul Laboratorului de restaurare al Muzeului Naţional Brukenthal, anunţă instituţia de la Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Naţional Peleş a încheiat un contract cu Muzeul Naţional Brukenthal care prevede restaurarea a doua lucrări de pictură realizate de celebrul artist vienez Gustav Klimt şi a unui tablou cu Regele Carol I realizat de artistul roman Theodor Aman.

Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal a declarat: „Este o onoare ca să avem la Sibiu în custodie doua lucrări în ulei realizate de Gustav Klimt iar Laboratorul de restaurare a Muzeului Naţional Brukenthal să înceapă restaurarea a acestor piese importante din Muzeul Naţional Peleş, singura instituţie de la noi care adăposteşte câteva lucrări semnate de artistul şi decoratorul austriac Gustav Klimt. Artă acestuia a contribuit la izbucnirea unei "revoluţii" artistice în Europa. Una din cele mai renumite şi  cunoscute picturi ale lui Klimt este "Sărutul" (1907-1908). Ea datează din aşa-numită perioadă "de aur" a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce luminează fosforescent scena intimă a sărutului. De la Muzeul Naţional Peleş ne-au venit la Sibiu două lucrări: Primăvara şi Vară. Lucrările sunt clasate la categoria tezaur şi conform legislaţiei în vigoare, trebuie restaurate de către restauratori cu titlul de expert într-un laborator atestat de Ministerul Culturii, în acest sens menţionez faptul că toţi cei cinci restauratori pictură au titlul de expert iar Laboratorul Muzeului Naţional Brukenthal este atestat încă din 2011. Acest debut de colaborare subliniază bunele relaţii pe care le avem cu dl. Manager dr. Narcis Dorin Ion şi echipa sa. Le mulţumesc pentru colaborare şi prietenie. Sper ca la sfârşitul restaurării să putem împreună să vă arătăm rezultatul final. Multumesc doamnei ministru Raluca Turcan, Ministrul Culturii pentru sprijin, pentru că aceste importante lucrări sunt restaurate cu sprijinul Ministerului Culturii. Pentru noi este o mare onoare. Gândiţi- vă avem acum o expozitie extraordinară Albertina&Brukenthal realizată în colaborare cu celebrul Muzeu Albertina din Viena, iar în Laboratorul de restaurare avem două lucrări realizate de Gustav Klimt. Este încă  o dovadă prin care subliniem importanţa colaborării, a profesionalismului şi a echipei celor două instituţii muzeale din România. Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul Naţional Brukenthal sunt printre cele mai mari instituţii muzeale din România cu un patrimoniu extrem de valoros, fiind apreciate şi vizitate de un număr numeros de vizitatori".

„În anul 2023 Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul Naţional „Brukenthal” au lansat un parteneriat, pentru restaurarea unor lucrări de tezaur din colecţia regală de pictură de la Sinaia. Unul dintre primele portete ale regelui Carol I, după urcarea pe tronul României, a fost realizat în anul 1868 de marele pictor naţional Theodor Aman. Lucrarea, portet de aparat al domnitorului ce provenea din dinastia de Hohenzollern, îl arată pe tânărul suveran la începutul domniei, în uniformă militară, având în mâna dreaptă ruloul cu decretul de promulgare a tinerei Constituţii a României. Lucrare emblematică pentru seria de portrete regale, cea a lui Aman constituie singurul portet realizat de un mare pictor român. Păstrată în depozitele Muzeului Naţional Peleş timp de decenii, într-o stare de conservare precară, anul acesta lucrarea lui Aman va reveni la viaţă. Unul dintre cele mai importante ansambluri decorative datorate lui Gustav Klimt se află, din anii 1884-1885, în Sala de Teatru a Castelului Peleş. Comandă a ctitorului reşedinţei regale de la Sinaia, ansamblul decorativ „Muze, măşti, alegorii, embleme” este revelator pentru talentul părintelui Secesiunii vieneze. Deşi tributare academismului târziu de nunaţă simbolistă, lucrările anunţă spiritul novator al picturii lui Klimt. Amplele operaţiuni de restaurare ale ansamblului încep anul acesta, în cadrul unui program multianual, prin redarea prospeţimii pânzelor „Primăvara” şi „Vara”, lucrări amplasate pe peretele de vest al Sălii de Teatru, lângă loja regală. Proiectul este realizat de specialiştii restauratori de la Muzeul Naţional „Brukenthal”, cu finanţarea Ministerului Culturii", a afirmat dr. Narcis  Dorin Ion, directorul general al Muzeului Naţional Peleş. 

Ioan Muntean, restaurator al Muzeului Naţional Brukenthal a declarat: „Cele două lucrări sunt pandante, au aceiaşi dimensiune (100 x 50 cm) şi tehnică de execuţie ulei pe pânză iar starea lor de conservare este asemănătoare. Într-o primă fază de lucru, doi restauratori au făcut o deplasare la Muzeul Naţional Peleş şi au demontat picturile, acestea erau prinse pe perete, direct cu ajutorul unor cuie metalice, fapt ce a determinat ample deformări ale suportului. După ce picturile au ajuns în laborator, au fost realizate o serie de analize fizice cu ajutorul razelor X, precum şi analize chimice XRF prin care au fost identificaţi pigmenţii folosiţi de pictor în realizarea lucrărilor. Pe baza acestor analize dar şi după ce picturile au fost studiate în lumină UV au fost făcute o serie de propuneri de restaurare, pe etape de lucru ce urmează a fi executate”.

Potrivit restauratorului, în etapa următoare restauratorii muzeului urmează să efectueze operaţiuni specifice de: redare a planeităţii suportului textil; operaţiuni de consolidare a marginilor suportului textil prin aplicarea de benzi de pânză cu gren similar cu cel original, aceste benzi vor ajuta la fixarea picturii pe şasiul de lemn; confecţionarea unui şasiu profesional care să poată fi tensionat ulterior; operaţiuni de curăţare a stratului de culoare original, aceasta este o etapă deosebit de importantă şi care trebuie efectuată cu maximă atenţie pentru ca stratul de culoare original să nu fie pus în pericol; operaţiuni de chituire şi şlefuire; integrare cromatică a zonelor cu lacune stratigrafice ce au fost chituite şi vernisarea finală a lucrării. În etapa finală picturile vor fi transportate la Muzeul Naţional Peleş unde vor fi montate pe perete.

Echipa de restauratori pictură ai Muzeului Naţional Brukenthal este compusă din: Ioan Muntean, Cristina Fău, Andrei Popa, Ilie Mitrea şi Celestina Albişor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.