Secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu şi Radu Carp, desemnat de PNL în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român (ICR), cer Senatului să dezbată situaţia ”îngrijorătoare” de la ICR. Cei doi reclamă că s-au făcut angajări şi achiziţii care ridică semne de întrebare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Brătescu, membru în Consiliul de Conducere al ICR din partea Ministerului Culturii, şi Radu Carp, membru în acelaşi for din partea PNL, susţin, într-o scrisoare deschisă, că în ultimii ani ICR a devenit o instituţie deprofesionalizată, cu multe angajări şi achiziţii ”puse pe drept” sub semnul întrebării.

”Unele posturi s-au ocupat fără a respecta condiţiile de pregătire profesională, experienţa în sectorul cultural sau vechime. Personaje obscure venite de la diferite societăţi comerciale conduc activitatea culturală şi administrativă a ICR. Au existat mai multe tentative de a organiza concursuri exclusiv pentru a confirma pe post pile politice. Considerăm că se impune în acest caz un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Liviu Brătescu şi Radu Carp.

Potrivit acestora, de câteva luni, serviciile IT în ICR sunt mai mult nefuncţionale.

”Site-ul, Newsletter-ul, platforma internă de comunicare cu institutele din străinătate, e-mail-urile de serviciu nu funcţionează. După ce presa a divulgat că s-a încercat achiziţionarea de servicii IT de la un hacker, ICR a reluat achiziţia şi a angajat altă firmă, cu un prim contract de 16.000 de lei”, se arată în aceeaşi scrisoare deschisă.

Totodată, Liviu Brătescu şi Radu Carp susţin că, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, conducerea ICR ”a făcut angajări şi achiziţii care ridică semne de întrebare asupra legalităţii”.

”De exemplu, angajarea nepoatei liderului PSD Marcel Ciolacu şi a unui membru PSD din Consiliul de conducere al ICR; achiziţie termometre 1.300 lei care nu au fost folosite, servicii de curăţenie 72.000 lei, cărţi cumpărate în valoare de peste 14.000 lei de la editura care publică scrierile unui membru al Consiliului de conducere al ICR. Semnalăm de asemenea faptul că unii angajaţi nu şi-au primit drepturi salariale câştigate în instanţă”, mai precizează cei doi membri în Consiliul de Conducere al ICR.

Liviu Brătescu şi Radu Carp reproşează conducerii ICR o lipsă de interes pentru promovarea activă a culturii române în străinătate.

”La conducerea institutelor culturale din străinătate sunt menţinute persoane care nu şi-au dovedit competenţa în materie de management cultural, numite pe criterii politice şi se remarcă o lipsă de coerenţă a mesajului care este transmis prin acţiunile acestor institute”, susţin semnatarii scrisorii.

Brătescu şi Carp afirmă că responsabilitatea pentru această stare de fapt revine nu doar conducerii actuale a ICR, ci şi conducerii Senatului României, aceasta din urmă fiind singura autoritate publică cu atribuţii legate de ICR.

”Considerăm că actuala stare de fapt, cu efecte extrem de îngrijorătoare pe termen lung, ar trebui dezbătută public, iar Senatul ar trebui să acţioneze în cazul ICR în interes public şi nu în interesul PSD“, se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Liviu Brătescu şi Radu Carp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.