Documentarul „Omission Possible”, în selecţia Festivalului Naţional de Teatru, va fi prezentat pe data de 6 noiembrie, ora 16.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar evenimentul se va desfăşura în limba engleză, fără traducere. Ulterior, între 7 şi 13 noiembrie, documentarul va putea fi vizionat, în exclusivitate, pe site-ul Forumului Cultural Austriac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În premieră, o producţie a unui institut cultural străin activ în România se regăseşte în selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru. La finalul lui august 2022, aproape 300 de persoane au vizitat timp de trei zile instalaţia performativă „Omission Possible” creată de Mutual Loop (Martina Tritthart/Holger Lang) şi 19 artişti români şi internaţionali la Sala Omnia din Bucureşti.

Proiectul a fost realizat de colectivul artistic austriac în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Forumul Cultural Austriac, în cadrul iniţiativei s[a]it{life}, susţinută de Ministerul austriac al Afacerilor Europene si internaţionale.

Originalitatea acestui performance aflat la graniţa dintre artele vizuale, artele spectacolului si arhitectură a convins echipa curatorială a Festivalului Naţional de Teatru 2022, să includă acest proiect în selecţia celei de-a 32-a ediţii a celui mai important eveniment dedicat producţiilor din artele spectacolului din România.

Proiecţia din data de 6 noiembrie va fi urmată de o discuţie cu artiştii implicaţi despre instrumentele performative şi de artă contemporană care pot contribui la modificarea percepţiei umane asupra unui spaţiu ignorat/evitat şi care pot contribui la conştientizarea beneficiilor recuperării artistice a unui astfel de patrimoniu. Cu participarea artiştilor - Iosif Király, Aurora Király, Tavi Angheluş, Irina Motroc, Ina-Alice Dănila, X-Art Collective, Diana Drăghici, Denise Lobonţ, Mara Mărăcinescu, Amalia Mititileu, Diana Păun, Ana Petrovici-Popescu, Sever Petrovici-Popescu, Elena Preda, Angelica Stan, Béla Zoltán, Alina Tofan, Valentin Teodorescu, Teodora Tudose, Mutual Loop

Aflată în centrul Bucureştiului, clădirea Sălii Omnia a fost proiectată de arhitectul român Cezar Lăzărescu în 1967 ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, loc în care se desfăşurau iniţial conferinţele de partid sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu. Din 1990 a fost sediul Senatului României, pentru ca apoi să devină spaţiu de depozitare şi de repetiţii pentru Teatrul Naţional de Operetă. În 2016, clădirea a fost trecută în proprietatea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, iar de atunci aşteaptă să fie renovată şi consolidată.

Instalaţia „Omission Possible” este rezultatul unei călătorii de cercetare si a Unei discuţii cu publicul, la Rezidenţa BRD Scena9, care au avut loc în aprilie 2022. Artiştii şi-au propus ca proiectul s[a]it{life} să modifice măcar temporar experienţa oamenilor în raport cu locul ales, încercând să provoace la reflecţie si să inspire o transformare a modului în care spaţiul respectiv poate fi perceput şi folosit în viitor. „Sala Omnia a fost un punct focal pentru explorarea în comun a diferite instrumente artistice, devenind un spaţiu performativ, ce oferă noi experienţe publicului care doreşte să iasă din zona de confort, care doreşte să-şi vadă oraşul cu alţi ochi”, spun artiştii Martina Tritthart şi Holger Lang / Mutual Loop.

Sub numele mutual loop, Martina Tritthart şi Holger Lang realizează din 2018 instalaţii în numeroase ţări din Europa. Intervenţiile lor artistice sunt adaptate spaţiilor publice, dar pot fi văzute şi în medii expoziţionale mai tradiţionale. Una dintre intenţiile lor de bază este interacţiunea instalaţiei cu un cadru existent, dialogul dintre aceasta, ambianţa şi publicul.

Organizat de UNITER - Uniunea Teatrală din România - cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se desfăşoară în perioada 5 - 13 noiembrie 2022 la Bucureşti. Prezenta ediţie este curatoriată de Mihaela Michailov împreună cu Oana Cristea Grigorescu şi Călin Ciobotari. Spectacolele, evenimentele şi manifestările incluse în programul Festivalului vor fi subsumate temei „FNT 2022 - Graniţe fragile. Istorii fluide”. Principiile după care cei trei critici de teatru structurează FNT 2022 sunt subsumate formulei „Reflecţii asupra prezentului - oglindiri performative”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.