Documentarul-eveniment „Maria - Inima României” va fi transmis de History Channel, sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 22:00, pentru a marca 100 de ani de la Încoronarea Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentarul prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puţin strălucitoare ale vieţii Reginei. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, au şters-o din istorie.

Filmul prezintă povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea Marei Uniri din 1918 şi pentru crearea României moderne. Destinul său, al uneia dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice, a fost influenţat de evenimente întâmplate în palatele regale din România, în saloanele Parisului, pe străzile New York-ului, la Kremlin şi chiar în Vestul Sălbatic. Filmul este narat de actorul Marcel Iureş.

„Cine poate rezista astăzi în România unei femei curajoase şi frumoase care a dublat dimensiunea naţiunii sale adoptive? Aceasta a fost Regina Maria, în urmă cu un secol”, a declarat John M. Florescu, producătorul executive al documentarului.

Documentarul a fost realizat pe parcursul a doi ani cu filmări în nouă ţări şi o documentare realizată în 14 arhive naţionale. Oferă şansa publicului de a auzi vocea originală a Reginei şi de a vedea filmări şi imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne şi prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experţi pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Filmul „Maria - Inima României” este o producţie independentă Chainsaw Film Productions şi se bucură de susţinerea Academiei Române şi a Institutului Cultural Român.

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a declarat după lansarea oficială a documentarului: „Acest film nu doar că o readuce pe Regina Maria în atenţia noastră, ci o readuce la viaţă, exact aşa cum a fost ea şi cum noi românii ar trebui să fim. Acesta este un film de referinţă”.

Difuzat în 42 de ţări, inclusiv pe HISTORY Channel şi HISTORY2, filmul „Maria - Inima României”, alături de documentarele „Regele care l-a păcălit pe Hitler/Războiul Regelui” şi „Regele Mihai: Drumul către casă” face parte din „Turneul Naţional de Educaţie Istorică”, un eveniment itinerant susţinut de HISTORY Channel, însumând proiecţii gratuite ale celor 3 documentare în 25 oraşe din România, acoperind astfel istoria României din anii 1860 până în prezent.

„Regina Maria - Fapte şi vorbe”, un podcast original HISTORY Channel despre rolul istoric al Reginei Maria

History Channel a lansat şi un podcast special despre viaţa şi rolul istoric al Reginei Maria. Mini-seria audio „Regina Maria – fapte şi vorbe” are 5 episoade şi este realizată de istoricul Mihaela Simina, îmbinând două componente de conţinut interconectate: citate (inclusiv inedite) care aparţin Reginei Maria a României şi evocări ale unor întâmplări şi evenimente la care Regina a luat parte.

Podcastul evocă momente importante din viaţa Reginei Maria, de la copilăria sa la momentul în care a ajuns în România, evidenţiind detalii inedite despre prezenţa istorică a Reginei la Conferinţa de Pace din Paris, precum şi momentele grele ale Războiului, consemnate de aceasta în bine-cunoscutele sale jurnale. Mini-seria conchide cu detalii din culise mai puţin cunoscute de la ceremonia Încoronării de la Alba Iulia.

Mihaela Simina este istoric, autor şi publicist cu o cunoaştere aprofundată despre istoria Familiei Regale a Românei. Licenţiată în istorie, specializarea relaţii internaţionale, Mihaela Simina este coautoare, alături de Adrian Cioroianu, a volumelor „Maria a României. Regina care a iubit viaţa şi patria” (2015), şi „Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate şi credinţă” (2016), ambele apărute la editura Curtea Veche Publishing, parte din colecţia „Regii şi Reginele noastre”; editor al albumului Regina Maria. Flori de portocal, Libris Editorial, Braşov, (2018). În prezent este autoare a rubricii „Accent pe istorie” în săptămânalul Dilema Veche şi colaboratoare a revistei Historia.

Podcastul Regina Maria – fapte şi vorbe este disponibil gratuit pe toate reţelele majore de streaming (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts) precum şi pe contul oficial de YouTube al History Channel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.