Documentarul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, va fi prezentat la Festivalul de Film de la Toronto în secţiunea TIFF Docs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cunoscut ca rampă de lansare pentru sezonul premiilor, festivalul este unul necompetitiv, însă producţiile premiate de public şi de critici au ajuns deseori să obţină recunoaşterea Academiei americane de film.

Filmul lui Nanau va avea premiera nord-americană pe 6 septembrie, după ce, cu două zile înainte, va rula la Festivalul de la Veneţia, în afara competiţiei. 

„colectiv” este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte cu egal interes autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuale.

„Rolul jurnalismului în demascarea corupţiei a fost rareori creionat într-un mod mai dramatic decât în filmul «colectiv», unde regizorul Alexander Nanau urmăreşte dezvăluirile unei investigaţii chiar în timp ce acestea se petrec”, a rezumat Thom Powers, curatorul secţiunii TIFF Docs, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Efortul de producţie a fost unul amplu, constând în 14 luni de filmare şi 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci ţări şi nouă naţionalităţi.

Documentarul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI - Elveţia şi YES Docu - Israel.

Filmul va fi disponibil pe HBO GO şi la HBO şi va fi distribuit în luna noiembrie în cinematografele din ţară prin Alexander Nanau Production şi Bad Unicorn, în parteneriat cu Voodoo Films.

Echipa de producţie este formată din Alexander Nanau (regizor, cameră,  montaj, producător), Mihai Grecea (colaborator artistic), Antoaneta Opriş (dramaturgie), Bianca Oana (producător Alexander Nanau Production), Hanka Kastelicova (producător HBO Europe), Alina David (producător HBO România) şi Bernard Michaux (producător Samsa Film).

Alexander Nanau, regizor şi producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB) şi este deţinătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007, a înfiinţat în România casa de producţie Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câştigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la prestigioasa categorie „Arts Programming”, iar „Toto şi surorile lui”, un alt documentar al său, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuţie internaţională numeroasă şi a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecţia Quinzaine des Réalisateurs.

Tot la Toronto, „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu a fost selectat în secţiunea Masters şi va fi prezentat pe 5 şi 6 septembrie.

La cea de-a 44-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto (TIFF), care va avea loc între 5 şi 15 septembrie, vor fi acordate marele premiu - pentru lungmetraj -, premiile publicului pentru cel mai bun documentar, dar şi pentru secţiunea Midnight Madness, dedicată peliculelor de groază şi neconvenţionale, şi trofeul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.