Documentarul "colectiv/ Collective", regizat de Alexander Nanau, producţie care urmăreşte întâmplările desfăşurate în România în primul an de după incediul din clubul Colectiv, va fi lansat primăvara viitoare în America de Nord de companiile Magnolia Pictures şi Participant, care au în portofoliu producţii câştigătoare de Oscar şi Palme d’Or precum "Good Night and Good luck", "Spotlight", "The Post", "Green Book", "Roma", "The Square" şi "Shoplifters".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este prima dată când un film din România intră în portofoliul ambilor giganţi.

Regizat de Alexander Nanau - premiat cu un trofeu International Emmy pentru documentarul "Lumea văzută de Ion B." şi nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film pentru ”Toto şi surorile lui” -, "colectiv" a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia şi premiera nord-americană la Festivalul Internaţional de Film Toronto.

Pelicula românească a fost apreciată de criticii de film şi jurnaliştii de specialitate. Filmul "colectiv" este o coproducţie Romania-Luxembourg, produs de Alexander Nanau Production, HBO Europe şi Samsa Film Luxembourg.

"Din când în când, un film nu doar îţi deschide ochii, ci te sfâşie, expunându-ţi o prăpastie în moralitate ce rezonează mai departe decât ţara de origine a producţiei. «colectiv» este o producţie remarcabilă despre un nivel al corupţiei de neimaginat, chiar în centrul sistemului medical din România. Un film cu adevărat ancorat în vremurile în care trăim, ce merită expunere pe scară largă", a scris Variety, potrivit unui comunicat remis News.ro. 

Revista Rolling Stone a apreciat: "Ce se întâmplă după [incendiu] este un studiu despre modul în care birocraţia defectuoasă infectează fiecare aspect al unei societăţi şi motivul pentru care avem nevoie de o presă încăpăţânată. Absolut genial". 

"Nu veţi vedea un film mai relevant despre America zilelor noastre", au fost de părere criticii de la The Washington Post. 

"Tensionat, emoţional şi atent editat, acest expozeu al corupţiei lipsite de suflet va avea un ecou puternic şi va genera furie mult timp după ce turul de festivaluri se va fi încheiat", a notat The Hollywood Reporter. 

"«colectiv» este o remarcabilă realizare în cadrul filmelor de investigaţie", a declarat preşedintele Magnolia Pictures, Eamonn Bowles. "Alexander Nanau ne dezvăluie un labirint incredibil, compus din eroi improbabili şi răufăcători instituţionali, care ar trebui să reprezinte un avertisment serios pentru toţi cei care cred într-o societate civilizată”, a adăugat acesta.

Magnolia va distribui în Statele Unite şi „La Gomera”, lungmetraj semnat de Corneliu Porumboiu, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2020.

"Ne mândrim foarte mult cu o moştenire a filmelor despre jurnalişti de investigaţie care expun corupţia şi nedreptatea, de la «Spotlight» şi «The Post», la «Citizenfour» şi «Page One: Inside The New York Times». De asemenea, suntem încântaţi să lucrăm cu prietenii noştri de la Magnolia la filmul absolut extraordinar al lui Alexander Nanau", a transmis Diane Weyermann, de la Participant.

Documentarul "colectiv" spune povestea primului an după incendiul din clubul cu acelaşi nume şi urmăreşte cu egal interes autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuală.

"Cred în puterea cinematografului şi sper că filmul va contribui la o mai bună înţelegere a forţelor care actioneaza asupra vieţilor noastre private în democraţiile în declin ale zilelor noastre. Mă simt onorat să pornesc în această călătorie alături de cei mai buni din domeniu şi să duc atât de departe, împreună cu ei, povestea «colectiv», una care nu trebuie uitată”, a declarat Alexander Nanau, regizorul filmului.

Participant şi Magnolia au colaborat pentru numeroase filme importante. Cea mai recentă colaborare a lor, ”RBG”, nominalizată la Oscar pentru cel mai bun documentar, a fost un succes de critică şi de public. Cele două companii au lucrat împreună şi la „Food Inc”, nominalizat la Oscar, peliculă ce expune problemele din industria alimentară din SUA. Magnolia va lansa, de asemenea, producţia Participant, "Slay the Dragon", în 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.