Documentarul „Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power”, despre una dintre cele mai relevante scriitoare de astăzi, va fi lansat de HBO GO pe 18 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Popularitatea serialului „The Handmaid’s Tale”, adaptare a romanului său omonim, i-a adus faima mondială. Documentarul spune povestea autoarei şi felul unic în care pare să ştie mereu ce ne rezervă viitorul.

Timp de un an, filmul urmăreşte îndeaproape viaţa lui Margaret Atwood şi călătoriile pe care le face alături de partenerul ei, Graeme Gibson, peste tot prin lume, unde este invitată să vorbească. Mulţimi impresionante o întâmpină cu căldură - de la studenţi din Chicago şi iubitori de carte care participă la un festival de profil din Ţara Galilor, la activişti pentru drepturile omului din Amsterdam.

Atwood vizitează şi Harvard, loc care a inspirat „The Handmaid’s Tale” şi care găzduieşte platoul de filmare pentru serial, unde se întâlneşte cu actriţa Elisabeth Moss şi designerul de costume Ane Crabtree (cea care a creat celebrele robe roşii devenite simbol al protestelor feministe în întreaga lume), artistă care a mai realizat, printre altele, şi costumele serialului HBO „Westworld”.

Documentarul dezvăluie, în premieră, detalii din viaţa lui Margaret Atwood precum copilăria ei în sălbăticia canadiană, unde a crescut fără acces la televizor şi a fost educată acasă, primele experienţe ca poetă la Harvard, întâlnirea cu partenerul ei Graeme Gibson şi activismul lor politic. Cele mai importante lucrări ale lui Atwood sunt explorate şi discutate pe parcursul filmului, punctând influenţele şi motivaţiile personale şi societale pe care îşi bazează poveştile. Detaliile din viaţa privată sunt împărtăşite atât de ea, cât şi de prieteni şi familie.

„Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power” este regizat de Nancy Lang şi Peter Raymont, care sunt, de asemenea, producătorii documentarului. Peter Pearson şi Steve Ord sunt producători executivi, iar Stephen Paniccia este coordonator de producţie. Montajul este semnat de Cathy Gulkin şi Kathryn Lyons. Directorul de imagine al filmului este John Westheuser.

Documentarul include imagini cu Margaret Atwood, Graeme Gibson, Ane Crabtree, Elisabeth Moss, Sarah Polley şi mulţi alţii. Lectura fragmentelor de proză şi poezie semnate de Atwood este realizată de Tatiana Maslany.

„Am petrecut doi ani extraordinari călătorind alături de Margaret şi Graeme prin întreaga lume, ţinând pasul cu acest cuplu incredibil, format din doi oameni mereu curioşi, încercând să descoperim secretele succesului lor ca scriitori şi figuri publice magnetice. Au fost foarte primitori, ne-au invitat  într-o vacanţă de familie (o croazieră în jurul Islandei), la ascunzătoarea lor pe insula Pelee şi în bucătăria lor din Toronto, unde se tachinau reciproc ca nişte tineri îndrăgostiţi. A fost un privilegiu să facem parte din lumea lor. Le-am cunoscut familia, prietenii apropiaţi şi colegii de breaslă - unii având, de fapt, toate aceste calităţi. Am citit şi recitit multe dintre cărţile lor. Am reuşit să ne depăşim frica şi timiditatea şi să-i cunoaştem îndeaproape. Filmul nostru este o ţesătură din două fire: universul lor pe care l-am urmărit în timp ce Margaret a ţinut discursuri şi a semnat cărţi în America de Nord şi Europa şi descoperirea poveştilor lor de viaţă”, au spus Nancy Lang şi Peter Raymont.

Margaret Atwood a scris 18 romane, 18 volume de poezie, 11  opere de non-ficţiune, 9 colecţii de proză scurtă de ficţiune, 8 cărţi pentru copii şi două romane grafice, alături de câteva ediţii limitate de poezie şi ficţiune. Adaptarea distopiei „The Handmaid’s Tale” a fost recompensată cu 8 premii Emmy, inclusiv în categoria cel mai bun serial dramă. Deşi scrie de peste 60 de ani, Atwood a devenit abia la vârsta de 78 de ani scriitoarea - simbol al vremurilor noastre. Cititorii din întreaga lume se regăsesc în scrierile ei pe măsură ce se confruntă cu pericolul crescut al politicilor autoritare, evoluţia rapidă a tehnologiei şi implicaţiile schimbărilor climatice care ne conduc încet, dar sigur, către dezastru.

Cărţile ei de proză şi poezie vorbesc despre supravieţuire, dar reprezintă, în acelaşi timp, şi nişte instrumente de supravieţuire utile. „The Testaments”, continuarea mult aşteptată a „The Handmaid’s Tale”, a câştigat, la egalitate cu romanul „Girl, Woman, Other”, semnat de Berdardine Evaristo, premiul Booker în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.