Canalul de YouTube al Arhivei TVR va difuza duminică, 24 aprilie, începând cu ora 10.00, exclusiv online, trei dintre producţiile regizorului Cornel Mihalache care împlineşte 25 de ani de activitate în Televiziunea publică: „Piepturi goale şi buzunare pline”, „Întristări”; „Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest demers este parte a unui amplu proiect media al televiziunii publice, care, în ultima duminică a fiecărei luni, programează, exclusiv online, producţii de televiziune pe canalul YouTube al Arhivei TVR. Acestea sunt disponibile şi pot fi vizionate pe parcursul a 24 de ore.

„25 de ani. Au trecut ca un fum. Cu muncă, cu succese şi eşecuri. Am încercat, încerc să-mi fac meseria onest. Şi să nu trec prin viaţă ca umbră. Poate vor rămâne undeva, într-o arhivă, nişte filme”, a declarat Cornel Mihalache.

Pe parcursul carierei, regizorul TVR a abordat mai multe formate: film documentar; ficţiune; scurtmetraj şi lungmetraj, subiectele aduse în prim-plan putând fi împărţite în trei tematici: Constantin Brâncuşi, Revoluţia din Decembrie 1989, etno-sociale. Cu un portofoliu de peste 75 de ore de teatru, film şi televiziune, Cornel Mihalache are în palmares peste 25 de premii.

Producţiile care pot fi urmărite în intervalul 24 aprilie ora 10.00 - 25 aprilie ora 10.00 sunt:

„Piepturi goale şi buzunare pline”, regia şi scenariul Cornel Mihalache, imagine: Mihai Covrig, Silviu Andrei, montaj: Laurenţiu Cârtog

Cornel Mihalache: „Când revoluţia română din decembrie 1989 a fost transmisă în direct în întreaga lume – remarca istoricul Lucian Boia - nimeni nu s-a gândit, în îmbulzeala evenimentelor proiectate minut cu minut pe ecranele televizoarelor, că s-ar afla prins în plasa unei extraordinare manipulări. Cum să-ţi închipui aşa ceva când ceea ce vezi este adevărat, cu actori autentici, cu scene filmate pe viu? Eu vreau să ştiu şi să spun mai departe ce s-a întâmplat în cadrul acestui fenomen care se cheamă Decembrie 1989 în România. Eu cred că el cuprinde conspiraţie şi diversiune, revoltă şi crimă, revoluţie şi contrarevoluţie, represiune şi manipulare, lovitură militară şi euforie populară. Toate pe rând, şi toate amestecate. Dar cînd vorbim de 1989, nu putem extrage din fenomen numai ce ne convine. Eu cred că a fost, în primul rând, o crimă de stat. Şi că adevărul despre revoluţie, mult căutat de 22 de ani, ascunde de fapt, această crimă de stat. Despre asta e vorba în acest documentar”.

„Întristări”, regia: Cornel Mihalache, imaginea: Ovidiu Miculescu, montaj: Nina Badea

Satul Valea Stejarului, Maramureş. Învăţătoarea Maria Pop, din Băseşti, a stat în acest sat 16 ani şi a crescut şi a învăţat 4 serii de copii. A venit revoluţia şi Maria a fost dată afară din sat, pentru că era „venetică” şi femeie singură, nemăritată la 40 de ani. Sat cu legi nescrise, dure, aspre…

„Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară”, după Ruxandra Cesereanu cu Mara Opriş, regia Cornel Mihalache, director de imagine Dan Constantinescu Jr., montaj Roxana Elekes

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de Teatru TV - 2019.

Textul reuneşte, poetic şi demistificator, istoria celor 30 de ani din urmă, cu cele mai importante sloganuri-graffiti rămase în mentalul colectiv.

Criticii contemporani spun că „Ruxandra Cesereanu intonează în acest remarcabil poem «rapsodia română de-acum», în care se rotesc, însă, imagini emblematice ale Ţării dintotdeauna, «rapsodia extremă şi fatală». O face cu forţa tulburătoare a disperării şi cu puterea biciuitoare a speranţei sale evanghelice, menită să-i trezească «pe cei adormiţi»” (Sanda Cordoş)

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.