Disputa din mediul online dintre Adrian Cioroianu, directorul Bibiliotecii Naţionale a României, şi Emilia Şercan, jurnalist şi lector universitar, a continuat. Cioroianu dezvăluie faptul că Emilia Şercan a solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană, "informaţie care nu e destinată publicităţii", enervat de faptul că aceasta l-a criticat pentru "atmosfera dezolantă", frigul în care se studiază în sălile de lectură din instituţie. ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, Raluca Turcan, demiterea de urgenţă a lui Adrian Cioroianu din funcţia de director interimar al Bibliotecii Naţionale a României. „Prin gestul său recent, de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Şercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice”, au argumentat acestea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Organizaţii neguvernamentale solicită demiterea directorului Bibliotecii Naţionale a României: „În cazul Emiliei Şercan, afirmaţiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim”

"Adrian Cioroianu face astăzi (joi, n.r.) un lucru incalificabil, de o mârşăvie inimaginabilă: dezvăluie o informaţie pe care a obţinut-o prin prisma funcţiei de director al Bibliotecii Naţionale şi o face publică, deşi acea informaţie nu este o informaţie publică şi nici destinată publicităţii. Este vorba despre faptul că am solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană. Prin faptul că Adrian Cioroianu divulgă public această informaţie mă vulnerabilizează şi mă expune public, cu atât mai multe cu cât este de notorietate faptul că din cauza dezvăluirilor mele despre plagiatele în tezele de doctorat ale unor politicieni sau demnitari am fost ameninţată cu moartea, discreditată public, dar şi am fost ţinta unui kompromat. Îi solicit public ministrului Culturii, Raluca Turcan, un punct de vedere referitor la dezvăluirea de date nepublice de către domnul Cioroianu", a scris Emilia Şercan.

Emilia Şercan a anunţat că va depune o plângere. 

Postarea lui Adrian Cioroianu: „Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană şi, în treacăt, mai ia şi temperatura prin spaţiile deschise ale Bibliotecii Naţionale... Azi iar mă atacă şi pe mine, ceea ce deja devine distractiv (compulsiv e altceva, la dânsa). Dacă aş fi convins că îi face bine, aş lăsa-o în pace. Dar s-ar putea să n-o las în pace, pentru că mai există şi ideea de calomnie în justiţia modernă. Emilia Sercan, desigur că o să le aflaţi: adică, detaliile mele în ceea ce vă priveşte. Iarăşi, nu o luaţi ca pe o ameninţare. Sunt convins că duceţi dorul harţei, altfel nu v-aţi lega zilnic de BNaR, de mine, de prezenţele mele în televiziuni etc. V-am mai întrebat şi ieri: vă roade pizma că televiziunile mă mai sună din când în când? Credeţi că veţi deveni atractivă pentru Tv atacându-mă? Măcar o mică diferenţă e între noi: (nu, nu cea la care vă gândiţi, in inocenţa dvs.): diferenţa dintre noi e că eu n-am fost niciodată un mercenar şi niciodată n-am fugit dintr-un studio atunci când nu mi-au convenit întrebările. Aţi înţeles? Vreţi să detaliem?”. 

Adrian Cioroianu a afirmat: „Dacă eu demonstrez că dvs minţiţi ca o gazetă bolşevică inclusiv în postarea de azi, 29 februarie, prin grave şi interesate omisiuni (à propos, cred că lucrarea pe care aţi cerut-o recent la BNaR era a lui Mircea Geoană, curios că era după ce MG şi-a anunţat dispoziţia de a candida, curios că acum aţi uitat, pentru ce aţi intrat pe frig în BNaR, doar că, ce să vezi, până a da de-a investiga lucrarea, cum tot veniserăţi cu un termometru de cameră în geantă, v-a apucat brusc grija temperaturii din BNaR şi a studenţilor pe care nu i-ati văzut acolo! Nota bene: vizita dvs. fiind marţi 27 februarie a.c., la două zile după vacanţa studenţilor, zile de luni-marţi-miercuri în care tinerii sunt mai curând în facultăţi, să-şi afle orarul semestrului doi... E jenant că dna Şercan pozează în lector univ. de ceva ani şi încă nu ştiţi unde merg studenţii, în majoritate, după vacanţă... Dacă nu ştiaţi, v-o spune un profesor cu 30 de ani vechime, avansat încet pe scara academică, nu făcut pe daiboj, ca alţii: studenţii, în primele zile după sesiune şi vacanţă, mai curând merg in facultăţi decât în biblioteci”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.