Dirijorul israeliano-argentinian Daniel Barenboim a calificat, într-un comunicat, atacul de sâmbătă al Hamas asupra "populaţiei civile israeliene" drept o "crimă revoltătoare", condamnând totodată asediul asupra Fâşiei Gaza drept o "încălcare a drepturilor omului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Atacul Hamas asupra populaţiei civile israeliene este o crimă scandaloasă pe care o condamn cu fermitate", a scris el în textul, postat în limba engleză pe mai multe reţele de socializare.

În opinia sa, "amploarea acestei tragedii umane" se măsoară nu doar "în vieţile pierdute, ci şi în ostaticii luaţi, casele distruse şi comunităţile devastate".

De asemenea, maestrul condamnă "asediul israelian asupra Gaza", o "pedeapsă colectivă care reprezintă o încălcare a drepturilor omului".

Daniel Barenboim este cunoscut de mult timp pentru angajamentul său în favoarea păcii, în special prin intermediul West-Eastern Divan Orchestra, fondată în 1999 împreună cu gânditorul american de origine palestiniană Edward Saďd. Acest grup reuneşte muzicieni israelieni, egipteni, iranieni, iordanieni, libanezi şi palestinieni.

"Edward Said (care a murit în 2003) şi cu mine am crezut întotdeauna că singura cale spre pace între Israel şi Palestina se bazează pe umanism, justiţie, egalitate şi pe încetarea ocupaţiei, mai degrabă decât pe acţiuni militare, iar astăzi sunt mai convins de acest lucru ca niciodată".

"În aceste momente dificile, (...) îmi ofer solidaritatea faţă de victime şi familiile acestora", a conchis el.

Noi raiduri israeliene au lovit miercuri Fâşia Gaza, transformând o parte a acesteia într-un câmp de ruine, ca răspuns la atacul sângeros de sâmbătă al Hamas, care a traumatizat Israelul şi a declanşat un război în care bilanţul morţilor se numără deja cu miile.

Fâşia Gaza, o enclavă săracă în care trăiesc 2,3 milioane de oameni, se află acum sub asediu. Israelul a tăiat apa, electricitatea şi aprovizionarea cu alimente.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.