Festivalul Internaţional „George Enescu”, ediţia a 26-a, a început la Sala Palatului, sub bagheta directorului artistic Cristian Măcelaru, care a dirijat Orchestra Filarmonicii „George Enescu” - Concertul pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvořák, solist fiind celebrul violoncelist Gautier Capuçon. În partea a doua a concertului de deschidere publicul a ascultat „Rapsodia română nr. 2” de George Enescu, pe care Cristian Măcelaru a dedicat-o celor aflaţi în suferinţă, după tragedia de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Bun venit la a 26 - a ediţie 'George Enescu'. Mă bucur să putem să ne aflăm aici deja şi spunea Enescu aşa: 'În artă, în literatură, în muzică, nimic nu este al tău, decât atunci când îl dăruieşti altcuiva'. De aceea, motto-ul festivalului din acest an se intitulează 'Generozitatea prin muzică'. Tot Enescu era cel care, în timpul Marelui Război, cânta ca să-şi folosească talentul şi oferea darul muzicii celor care aveau nevoie de mângâiere. În acelaşi fel, în această seară, Rapsodia a 2-a vrem să o dedicăm celor care au nevoie în urma tragediei de ieri, de o mângâiere sufletească”, a declarat Cristian Măcealru pe scena Sălii Palatului.

A urmat Suita Cavalerul Rozelor de Richard Strauss.

Ediţia poartă amprenta artistică şi managerială a maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului, şi a inegalabilului dirijor Zubin Mehta, în calitate de preşedinte onorific. Evenimentul se află sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Timp de 29 de zile, pe scenele de la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium şi Teatrul Odeon vor urca peste 3.500 de artişti invitaţi, în cadrul a 90 de concerte susţinute la Bucureşti. 51 de orchestre din 16 ţări, 150 de solişti, peste 60 de dirijori, participând la cel mai important eveniment artistic pe care îl oferă România întregii lumi.

Dintre cele şase serii de concerte (Mari Orchestre ale lumii, Concertele de la Ateneu, Concerte de la miezul nopţii, Enescu şi contemporanii, Orchestre româneşti, Concerte pentru familii şi copii) propuse în programul Festivalului, cea de Concerte pentru familii şi copii este deja sold-out. 

Seria mari orchestre ale lumii - aduce 13 orchestre internaţionale şi 3 orchestre din România pe scena de la Sala Palatului, într-un maraton muzical de 29 de concerte în 29 de zile consecutive.

Seria concertelor de la Ateneul Român reprezintă ocazia publicului de a asculta cele mai cunoscute orchestre simfonice şi de cameră din lume în una dintre clădirile cu cea mai frumoasă acustică din lume, Ateneul Român. Seria oferă publicului ocazia unor întâlniri spectaculoase cu lucrări din opera unor cunoscuţi compozitori clasici şi contemporani.

Concertele de la miezul noptii adună 11 propuneri de recitaluri de neratat, tot pe scena Ateneului Român, de această dată cu un program care trece de la muzică renascentistă şi barocă la folclor tradiţional georgian şi momente de improvizaţie.

Seria Enescu si contemporanii surprinde relaţia pe care marele George Enescu o avea cu alţi mari compozitori, care i-au fost contemporani, într-o serie de concerte desfăşurate în dimineţile de weekend, la Sala Auditorium.

Seria orchestrelor româneşti reprezintă întâlnirea publicului cu calităţile interpretative ale orchestrelor din ţara noastră, fiecare cu specificul său, într-un program variat, care include autori romantici sau moderni dar şi muzică contemporană. În program vor fi zece ansambluri reprezentative din Bucureşti şi alte cinci oraşe din ţară.

O serie nouă în acest an este cea de Concerte pentru familii si copii. O iniţiativă a maestrului Cristian Măcelaru, seria adună patru concerte tematice, ce vor avea loc într-un spaţiu inclus în premieră în Festival, Sala Majestic a Teatrului Odeon. Cu programe concepute special pentru a stimula interesul celor mici pentru muzica şi instrumentele clasice, concertele pentru copii şi părinţi sunt experienţe unice, menite să facă cunoscute publicului larg operele unor mari compozitori.

Cele mai importante orchestre ale lumii

Printre orchestrele importante care vor participa la ediţia din acest an se numără: Filarmonica din Viena, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Tonhalle din Zürich, London Symphony Orchestra şi Orchestra Filarmonică Cehă.

Dirijori de prim rang internaţional vor urca pe scenele din Bucureşti şi din ţară, iar printre aceştia se numără: Cristian Măcelaru, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Wilson Hermanto, Paavo Järvi, Delyana Lazarova, Lawrence Foster sau Vladimir Jurowski.

Ediţia din acest an este prima cu o nouă conducere, atât la nivel artistic, cât şi la nivel executiv. Maestrul Cristian Măcelaru îşi începe în mod oficial mandatul de director artistic al Festivalului Enescu, în timp ce Cristina Uruc, manager interimar Artexim, coordonează echipa executivă a Festivalului.

Concertele vor fi difuzate pe TVR Cultural, TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova în perioada 27 august - 24 septembrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.