Cristina Toma, noul director al Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (MNHCV), a declarat într-un dialog cu Agenţia de presă News.ro că bugetul solicitat de instituţie pentru acest an este de 1.057.000 de lei, că şi-a propus ca muzeul să devină unul activ şi participativ, dar şi că multe dintre lucrările din patrimoniu au nevoie de restaurare, la fel şi sediul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristina Toma şi-a început mandatul pe 19 decembrie 2016 şi spune că situaţia pe care a găsit-o la muzeul nu diferă cu mult de cea întâlnită în alte instituţii de gen.

”Situaţia pe care am găsit-o la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi nu diferă mult de situaţia întâlnită în alte muzee din România şi din lume: personal restrâns, cu salarii demotivante, probleme diverse în ceea ce priveşte conservarea, expunerea, cercetarea şi promovarea, probleme care însă nu sunt insurmontabile, odată ce sunt identificate şi devin o prioritate pentru managementul instituţiei”, a declarat Cristina Toma pentru News.ro.

Peste 400 de persoane au plătit bilet în 2016

”În ceea ce priveşte publicul, numărul de vizitatori este foarte scăzut aşadar trebuie luate măsuri pentru a creşte vizibilitatea instituţiei în medii cât mai diverse şi pentru a face expunerea mai atractivă. Pe de o parte, vom încheia parteneriate media, vom extinde baza de date destinată presei, pe de o alta, vom elabora texte explicative care vor fi amplasate în muzeu astfel încât vizitatorii să înţeleagă şi să cunoască anumite aspecte legate de cartografie. Vom gândi activităţi pentru copii şi pentru persoanele adulte, activităţi care să promoveze patrimoniul şi specificul muzeului, vom avea zile de gratuitate, activităţi diverse în ideea formării şi fidelizării publicului. Se vor face intervenţii şi pe site-ul instituţiei care trebuie reorganizat şi dinamizat. În măsura în care va fi posibil, am în vedere traducerea acestuia într-o limbă de circulaţie internaţională”, sunt primele măsuri pe care le are în vedere noul director.

În anul 2016, 420 de persoane au vizitat muzeul plătind bilet, iar în 2015, instituţia a înregistrat 845 de vizitatori plătitori de bilet. De gratuitate au beneficiat 2.979 de persoane, în anul 2016, dintre care 1.570, de Noaptea Muzeelor.

Potrivit declaraţiilor Cristinei Toma, bugetul solicitat Ministerului Culturii pentru acest an este de 1.057.000 de lei, în timp ce pentru anul 2016 au fost alocaţi 802.000 de lei.

Privind conservarea, Cristina Toma afirmă că este nevoie ca o serie de lucrări să intre în restaurare, iar o altă parte să fie scoasă temporar din expunere pentru ”relaxare”. ”Avem în vedere şi lărgirea fondului de carte veche. Există şi o serie de reparaţii ale clădirii pe care le vizăm, tot cu scopul de a proteja patrimoniul”, a adăugat ea.

Schimbări şi obiective

Directorul MNHCV crede că trebuie schimbat modul în care este perceput muzeul, atât de public cât şi de angajaţi.

”Muzeele ar trebui să fie nu numai spaţii care conservă şi studiază patrimoniul, ci şi spaţii în care lumea vine pentru a învăţa, spaţii care aparţin deopotrivă patrimoniului şi publicului. Cred că activităţile să le spunem tipice pentru muzeu - cum ar fi cele de conservare, restaurare, depozitare, cercetare - trebuie să meargă mână în mână cu cele pentru public, ele se autosusţin şi nicidecum nu se elimină una pe alta.

Scopul muzeului, aşa cum reiese din legea destinată acestuia, este ca toate activităţile muzeului să se facă ”în scopul cunoaşterii, educării şi recreării”, mai spune Cristina Toma.

”Îmi propun ca acest muzeu să fie unul participativ, interactiv, atractiv pentru public, un spaţiu de studiu şi de învăţare, iar pentru realizarea acestui deziderat vom realiza inclusiv studii de profil ale vizitatorilor şi ale nevoilor lor. Odată realizate acestea, vom avea o idee mult mai clară despre cei care ne calcă sau ar putea să ne calce pragul şi, coroborat cu nevoile muzeului, vom putea realiza activităţi, expoziţii şi produse culturale care să atragă publicul şi în acelaşi timp să promoveze patrimoniul muzeului”, a completat directoarea.

Cristina Toma
Cristina Toma

Cristina Toma şi-a propus să transforme MNHCV într-un muzeu model pentru România. ”Mandatul meu prevede mai mult decât rezolvarea problemelor identificate ca fiind urgente, îşi propune transformarea MNHCV într-un muzeu model pentru România, din punct de vedere al conservării, cercetării şi activităţilor pentru public. Misiunea pe care am gândit-o pentru muzeu este: prin grija pentru patrimoniu şi interpretarea lui, prin activităţi destinate specialiştilor şi comunităţii, facem dintr-un muzeu cu o colecţie unică în România o instituţie relevantă pentru public şi pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educaţia pe tot parcursul vieţii, dialogul şi angajarea creativă. MNHCV este mai mult decât un muzeu, este un centru pentru studierea şi reconsiderarea istoriei şi a geografiilor lumii descrise de hărţile şi cărţile vechi din colecţie”, a mai precizat Cristina Toma.

Direcţiile identificate în planul de management sunt cercetarea patrimoniului, alături de clasare, conservare, restaurare, îmbogăţirea patrimoniului (mai ales carte veche), educaţia muzeală (activităţi educative care se vor adresa întregului public, de orice vârstă şi pregătire) şi îmbunătăţirea şi redefinirea imaginii muzeului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.