Expoziţia de obiecte - cadou "Din istoria unei zile: 26 ianuarie" poate fi vizitată până la 1 martie la Casa Ceauşescu din bulevardul Primăverii 50.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia este organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României,  Muzeul Naţional de Arta Contemporană şi Fundaţia Dignitas.

“Casa Ceauşescu” a fost pentru un sfert de secol (1965 - 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin.

Ridicată la mijlocul anilor 1960 şi cunoscută în epocă drept obiectivul “Palatul Primăverii”, locuinţa a fost mărită între anii 1970 - 1972. Pentru proiectarea reşedinţei familiei Ceauşescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari (n.1928). Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (dealtfel şi principalul designer al mobilierului reşedinţei) şi de inginerul peisagist Teodosiu.

Expoziţia reuneşte peste 80 de exponate, toate primite cadou de Nicolae Ceauşescu în diferite ocazii, în special cele prilejuite de aniversarile zilei sale de naştere, anunţă organizatorii.

În cadrul expoziţiei pot fi vizionate tablouri - portret, vase din porţelan înfăţişând diferite momente din istoria poporului român, masă pentru şah şi table oferită de Hafez El Assad, fostul preşedinte al Siriei, macheta celebrului Palat Lahore - Palatul Oglinzilor, perla Pakistanului, un paravan din lemn lăcuit lucrat în sidef, oferit de regimul de la Phenian, ceas Quartz Seiko stropit cu aur, o statuetă reprezentând vulturul din bronz, oferit cadou de presedintele SUA, Gerald Ford, celebra maşină Paykan Hillman - Hunter, primită cadou chiar în anul fabricaţiei sale,1974, alături de câteva cadouri primite de N. Ceauşescu în ultimii ani ai vieţii.

O serie de documente inedite, precum dosarul de cadre, planul desfăşurător pe ore al activităţilor zilei de 26 ianuarie 1968, cu ocazia aniversării unei jumătăţi de secol, scrisori de felicitare şi albume foto inedite înfăţişându-l pe N. Ceauşescu alături de familie, chiar în spaţiile actualei expoziţii, completează parcusul curatorial, la împlinirea unui secol de la naşterea sa.

În incinta expoziţiei se regăseşte o colecţie de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiaţă, George Baron Lowendal precum şi tapiserii lucrate manual, mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru şi prof. Florin Pârvulescu.

Casa Ceauşescu poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00-17.00, pentru grupuri de 5, maximum 20 de persoane. Preţul unui bilet standard este de 35 de lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari - 25 de lei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.