Departamentul de Justiţie (DOJ) a avertizat Academia americană de film (AMPAS) că eventuala schimbare de regulament prin care să limiteze eligibilitatea Netflix şi a altor servicii de streaming pentru Oscar ar putea încălca prevederile legii concurenţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare obţinută de Variety, şeful Diviziei Antitrust din cadrul DOJ, Makan Delrahim, i-a scris lui Dawn Hudson, CEO AMPAS, pe 21 martie, că este îngrijorat că noile reguli vor fi scrise „într-un mod care tinde să suprime concurenţa”.

„În cazul în care Academia - o asociaţie care include numeroşi conpetitori - stabileşte anumite cerinţe privind eligibilitatea pentru Oscar care elimină concurenţa fără justificare, un astfel de comportament poate ridica preocupări antitrust”, a scris Delrahim.

Scrisoarea a venit în urma articolelor din presă care relatau că Steven Spielberg, membru în consiliul de conducere AMPAS, plănuieşte să ceară schimbarea regulilor privind eligibilitatea la Oscar, restricţionând filmele care sunt lansate de Netflix sau alte servicii de streaming în acelaşi timp în care sunt prezentate în cinematografe.

Netflix a înregistrat o premieră anul acest la gala premiilor Oscar cu producţia „Roma”, regizată de Alfonso Cuaron, care a câştigat trei trofee - „cel mai bun regizor”, „cel mai bun film într-o limbă străină” şi „cea mai bună imagine”.

Un purtător de cuvânt al Academiei a transmis: „Am primit o scrisoare din partea Departamentului de Justiţie şi am răspuns în conformitate. Consiliul guvernatorilor se va întruni pe 23 aprilie pentru întâlnirea anuală privind regulamentul premiilor, la care toate breslele depun propuneri”.

Delrahim a citat Legea antitrust Sherman, din 1890, prin care se declară ilegal „orice contract, înţelegere sau conspiraţie dăunătoare comerţului”.

„Potrivit ei, înţelegerile dintre competitori pentru a exclude noi concurenţi pot încălca legile antitrust când scopul lor sau efectul este de a împiedica concurenţa privind bunurile sau serviciile pe care consumatorii le cumpără. Dacă Academia adoptă noul regulament de a exclude anumite tipuri de filme, precum cele distribuite prin servicii de streaming, din cursa pentru Oscar, şi această excludere tinde să diminueze vânzările filmelor excluse, această regulă poate încălca legea”.

Spielberg, care reprezintă breasla regizorilor în AMPAS, susţine că filmele care au premiera pe platforme de streaming sau care sunt distribuite pentru o scurtă perioadă în cinematografe ar trebui să se califice la premiile Emmy, şi nu la Oscar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.