Un deget din bronz al statuii colosale a împăratului Constantin din Antichitate a fost regăsit la Muzeul Luvru, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O piesă mult timp neidentificată din muzeul parizian aparţine unei capodopere a Antichităţii, iar cercetătorii francezi au arătat că face parte dintr-un bronz ale cărui vestigii pot fi văzute la Roma. Ansamblul măsoară în jur de 12 metri înălţime. 

Experţii au identificat originea unuia dintre misterioasele obiecte din colecţiile de la Luvru. Un deget din bronz de 38 de centimetri şi-a regăsit proprietarul. Acesta aparţine reprezentării în bronz auriu a împăratului Constantin, o capodoperă ce datează din jurul anului 330 înaintea erei noastre, una dintre cele mai cunoscute statui din lume şi cea mai mare din Antichitate. 

Din statuie, Muzeele Capitoline de la Roma nu deţin decât capul, mâna stângă (150 de centimetri înălţime) şi un glob, simbol imperial.

Potrivit dimensiunii capului, statuia ar fi măsurat 12 metri înălţime. Ea a fost realizată din bronz auriu, în onoarea împăratului Constantin (272 - 337 după Hristos). O reprezentare fastuoasă aşa cum a fost domnia acestui imperator care se credea monarh divin. 

Muzeul francez şi C2RMF(Centrul de cercetări şi restaurări al muzeelor din Franţa) s-au asociat într-un proiect pentru studierea marilor realizări antice din bronz. 

Originea piesei din bronz a fost descoperită graţie "analizei compoziţiei aliajului şi a studiului tehnicilor de fabricaţie", potrivit unui comunicat de presă. 

În secolul al XIX-lea, marchizul Campana a fost unul dintre cei mai competenţi colecţionari de artă antică. El a cumpărat degetul lui Constantin şi l-a revândut lui Napoleon III, care dorea să-şi mărească colecţiile franceze. După 1863, fragmentul a rămas neidentificat în colecţiile de la Luvru. 

Muzeul Luvru va găzdui în octombrie o expoziţie consacrată obiectelor marelui colecţionar italina "Un rêve d'Italie: la collection du marquis Campana". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.