Vernisajul expoziţiei de fotografie „Deceniul fabulos. Constituţia vie“ de Benito Román va avea loc la parterul Sălii Auditorium (Str. Ştirbei Vodă nr. 1) a Muzeului Naţional de Artă al României joi, 14 decembrie, la ora 18.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia, produsă de Comunidad de Madrid şi itinerată de Institutul Cervantes, prezintă o selecţie de 55 de fotografii realizate de Benito Román în perioada 1975-1985, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi independenţi din Spania. Curatorul expoziţiei, criticul de artă Chema Conesa, a ales să ilustreze prin fotografie un deceniu crucial pentru istoria Spaniei, care a marcat trecerea de la dictatura franchistă la democraţie.

Cu această ocazie va avea loc şi o vizită ghidată susţinută de María José de Viedma, care face parte din echipa lui Benito Román şi a coordonat acest proiect expoziţional.

Expoziţia „Deceniul fabulos. Constituţia vie“ este o poveste în cadre a societăţii şi a capitalei spaniole, de la viaţa cartierelor, la schimbările din oraş, la mişcările sociale şi portretele unor personalităţi relevante din politică, cultură sau viaţa religioasă, debutul faimoasei mişcări artistice La Movida Madrileña. Totodată, expoziţia marchează aniversarea a 45 de ani la proclamarea Constituţiei Spaniole din 6 decembrie 1978 şi este prezentată în contextul preşedinţiei Spaniole a Consiliului UE.

Benito Román a studiat fotografia la Şcoala de Arte Aplicate şi Meserii Artistice din Madrid. Şi-a publicat primele lucrări în revista sportivă La Palestra şi în ANUE, publicaţia Asociaţiei Naţionale a Universitarilor Spanioli (Asociación Nacional de Universitarios Españoles). Din 1973 a colaborat la Triunfo şi Hermano Lobo, unde a realizat fotomontaje sub pseudonimul Beno. În 1974 s-a mutat temporar la Paris şi a fost angajat de agenţia Sipa Press. Ulterior, a colaborat cu Opinión, Reporter, Gaceta Ilustrada, Líbera, Posible, La Calle şi multe altele. În septembrie 1978 a organizat secţiunea de fotografie a  ziarului El Periódico de Madrid, iar în iulie 1979 s-a alăturat redacţiei revistei Dinero în calitate de responsabil al departamentului de fotografie (1979-1983).

De atunci, a lucrat ca fotograf independent pentru agenţiile Cover şi Contact, precum şi pentru publicaţiile El País, El Mundo, Interviú, Muy interesante, Época, Panorama, Bauer, Euromoney, Newsweek iar în sectorul editorial pentru Argos Vergara, Salvat, Santillana, Planeta, Plaza y Janés şi Espasa. A publicat texte despre fotografie în reviste specializate  precum Flash şi Nueva Lente între 1978 şi 1980.

A publicat mai multe cărţi: „Pequeños“ (1984), „Duendes, entes y mojigangas“ (1985) dedicată piticilor-toreadori,  „24 horas en la vida de la Iglesia Católica“, (Germania, 2005), „Lo que yo viví“ (2018), iar în 1987 a participat la proiectul „Un día en la vida de España“ (O zi din viaţa Spaniei) cu un reportaj despre mănăstirea „Sobrado“ (din Coruña). A participat la nenumărate  expoziţii de grup din 1980 şi până în prezent  şi la o serie de expoziţii personale aclamate de public: „Les nains toreadors“ (Montpellier, 1989) şi „El toreo bufo“ (Rencontres Photographiques de Carcasonne, 1990) A fost premiat în cadrul mai multor concursuri, printre care Concursul Internaţional Nikon în 1978 şi Fotopress de Cultura y Espectáculos în 1986. A ţinut cursuri în centre publice şi private, cum ar fi Primăria El Escorial şi Photocentro din Madrid.

Vreme de opt săptămâni, cât timp va fi deschisă expoziţia, în Sala Auditorium a MNAR vor fi difuzate, prin rotaţie, patru documentare de artă reunite sub titlul „Pictori din Prado” despre importanţi artişti spanioli sau conectaţi cu Spania, peliculele fiind produse de Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH) în colaborare cu alte instituţii prestigioase, precum Muzeul Prado, Auckland Project sau Fundaţia El Greco.

Documentarele vor putea fi vizionate în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză, astfel:
Vineri, 15 decembrie 2023, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min.)
Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19:00: „Zurbarán şi cei doisprezece fii ai săi“ (72 min.)
Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieţii“ (50 min.)
Vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenţia peisajului“  (50 min.)
Vineri, 2 februarie 2024, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min.)
Vineri, 9 februarie 2024,  ora 19:00: „Zurbarán şi cei doisprezece fii ai săi“ (72 min.)
Vineri, 16 februarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieţii“ (50 min.)
Vineri, 23 februarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenţia peisajului“ (50 min.)

Accesul la proiecţia documentarelor se va face pe baza biletelor de intrare în expoziţie în valoare de 12 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.