Ida-Reghina Gaza, personalitate a teatrului din România, scriitorul Mircea Mihăieş, regizorul Andrei Ujică şi membrii formaţiei Pro Musica Vasile Dolga - post-mortem, Horea Silviu Crişovan, Bogdan Oliver Nagy, Grigore Bujor Hariga, Doru Apreotesei, Dietrich Krauser, Eugen Dorel Titz, Mario Florescu şi Marian Odangiu au primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara de la primarul Dominic Fritz. Ceremonia a avut loc la Filarmonica Banatul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Începem 2024 cu reîmprospătarea ambiţiei de a pune cultura pe primul loc, după ce anul trecut am fost Capitală Culturală. Ne simţim încurajaţi de oameni care timp de decenii au contribuit la cultura oraşului nostru. Vedem cum atât societatea europeană, cât şi cea românească sunt zguduite de proteste, de multă furie, de întrebări despre ce ne mai leagă. Trebuie să spunem foarte clar că, de fapt, cultura nu este o sferă paralelă şi nu este un domeniu în care investim după ce am rezolvat toate celelalte probleme ale societăţii, ci dimpotrivă, cultura este fundamentul pe care putem să construim. Mă bucur că astăzi, când nu este doar Ziua Culturii Naţionale, ci şi ziua în care acum 51 de ani trupa Pro Musica a avut primul concert, onorăm cultura”, a declarat primarul Dominic Fritz.
 
Ida Jarcsek-Gaza este una din marile personalităţi ale teatrului din România. Din 2003 până în 2007, a fost director artistic al Teatrului German de Stat Timişoara. În cadrul ediţiei din 2023 a premiilor UNITER, actriţa Ida Jarcsek-Gaza a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate. 
 
Scriitorul Mircea Mihăieş a militat pentru respectarea valorilor libertăţii, democraţiei, a respectului civic. Ȋn anul Timişoarei – Capitală Europeană a Culturii, Mircea Mihăieş a conceput şi promovat ȋntr-o manieră strălucită seria de conferinţe ”La UVT cultura e Capitală”.
 
Activitatea regizorului Andrei Ujică a fost prezentată de lect. univ. Adina Baya. Regizorul timişorean cu cea mai semnificativă carieră internaţională a avut curajul disidenţei faţă de regimul comunist. Şi-a făcut remarcate extraordinarele calităţi ȋn Germania după 1981. S-a consacrat ca scriitor, prin volume de eseuri, versuri şi proză.
 
Grupul Pro Musica este cunoscut şi apreciat de publicul timişorean pentru întreaga discografie. Piesa lor ”Timişoara” a devenit Imnul Oficial al Municipiului Timişoara. Ȋn acest an, s-a ȋmplinit o jumătate de secol de la primul concert public al grupului Pro Musica. 
 
Vasile Dolga a activat zeci de ani în Pro Musica, a cântat pe marile scene ale României, fiind ales, în 1987 ”cel mai bun baterist din ţară la secţiunea rock”. El a încetat din viaţă ȋn anul 2019.
 
Grigore-Bujor Hariga, chitarist, compozitor, orchestrator şi profesor de chitară, a făcut parte din formaţiile studenţeşti Stix, Omicron şi Syrynx, iar ȋn anul 1981 a devenit membru al grupului Pro Musica, din componenţa căruia face parte şi astăzi.
 
Dorel-Eugen Titz, actor al Teatrului Naţional din Timişoara şi membru fondator al grupului Pro-Musica din 1973, este coautor şi textier al mai multor compoziţii ale formaţiei.
 
Marian Odangiu, critic literar, eseist, poet şi ziarist, este şi autorul textului piesei “Timişoara” a grupului Pro Musica, devenită Imnul Oficial al Municipiului Timişoara. A obţinut numeroase premii pentru critica sa literară şi activitatea jurnalistică şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie ȋn anul 2002.
 
Doru Apreotesei este compozitor, pianist, claviaturist şi orchestrator. Ca muzician profesionist, având la baza educaţiei muzica clasică, a explorat de-a lungul anilor multiple genuri, de la folk la pop şi jazz. Este membru fondator al grupului Pro Musica, fiind pe scenă la primul concert al formaţiei ȋn 1973.
 
Dietrich Krauser, basist şi contrabasist, a cântat cu grupurile Phoenix (unde a fost şi solist vocal), Pro Musica, LM Blues Band, KPK cu Mircea Florian (Florian din Transilvania) şi Stepan Project. A desfăşurat şi activitate compoziţională, pentru grupurile Sector 3 şi Metamorf.
 
Mario Florescu, a fost solistul vocal al grupului Pro Musica ȋn perioada 1987 – 1992. Este membru fondator al faimosului grup clujean Shabah, cu care a obţinut numeroase premii la importante concursuri de jazz din Europa. Colaborează cu maestrul Harry Tavitian ȋn proiectul “Orient Express”.
 
Horea Silviu Crişovan, chitarist, compozitor, orchestrator, este membru al Pro Musica din 2014. Numele său este consacrat şi prin activitatea desfăşurată ȋn cadrul grupurilor muzicale VanDerCris, TM Groove, Ilie Stepan şi Horea Crişovan Duo, Abra, etc. Ca muzician de studio, a colaborat la ȋnregistrări pentru teatru, film, sound-design, compoziţii şi figurează pe aproape 1000 de producţii muzicale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.