Ministerul Culturii şi Indentităţii Naţionale a transmis, în urma unei solicitari făcute de News.ro la începutul acestei săptămâni, că a restituit 99,3% din donaţiile făcute prin Trezorerie în cadrul campaniei „Brâncuşi e al meu” şi că încă aşteaptă o ofertă din partea proprietarilor privind un preţ pentru opera „Cuminţenia Pământului”. Aceştia din urmă aşteaptă să fie contactaţi în scris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, MCIN a răspuns solicitării făcute de News.ro la începutul săptămânii: „Restituirea donaţiilor este o operaţiune amplă şi complexă, presupunând implicarea, alături de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), a unor persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care ministerul a încheiat contracte pentru colectarea fondurilor, în numele şi pe seama sa, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2016. Astfel, după campania ratată a Guvernului Cioloş din anul 2016, a apărut necesitatea prorogării termenului legal instituit, care să permită continuarea restituirii donaţiilor şi în cursul acestui an, în vederea protejării intereselor tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania de donaţie”.

Până la această dată, instituţia condusă de Valer-Daniel Breaz a restituit suma de 368.510,17 lei din totalul încasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei. „A fost restituit un procent de 99,38% din suma încasată de Trezoreria Statului”.

În vederea protejării intereselor tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania de donaţie, spun reprezentanţii MCIN, ministerul se află în discuţii avansate cu instituţiile de credit implicate în acţiunea de restituire a donaţiilor efectuate pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”.

Cât priveşte achiziţionarea operei de artă, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale „aşteaptă o propunere scrisă din partea proprietarilor sculpturii cu privire la preţul de achiziţie a «Cuminţeniei Pământului», urmând ca ulterior să decidă o direcţie de acţiune”, se mai arată în răspunsul transmis News.ro.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculturii (Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu), a declarat şi marţi şi vineri, contactat de News.ro, că nu a fost făcută o ofertă pentru că, la rândul lor, nu au primit nimic în scris de la Ministerul Culturii. 

„Doamnele proprietare aşteaptă. După ce le-a fost luată de stat în 1957 şi au recuperat-o în urma a nouă ani de proces, nu sunt stresate. Nu am fost contactaţi deloc şi nici noi nu am mai vorbit”, a spus Grabowski vineri.

În primăvara acestui an, cele două părţi au avut o întâlnire la care au fost discutate câteva aspecte privind dreptul de preempţiune de care dispune statul român în vederea achiziţionării sculpturii. În urma acesteia, Breaz a anunţat că aşteaptă o ofertă, însă potrivit reprezentantului proprietarilor, nu a făcut niciun demers oficial în acest sens.

Ministrul Culturii a spus în luna aprilie că instituţia sa dispune de 25 de milioane de euro pentru a cumpăra obiecte de artă şi clădiri din patrimoniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.