Spania a autorizat, miercuri, lansarea ultimei faze a testelor clinice pentru un vaccin contra Covid-19, dezvoltat de grupul american Johnson & Johnson, care va fi testat la scară largă în alte opt ţări, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste testări în faza a treia vor avea loc în nouă spitale spaniole, mai întâi pe voluntari care nu prezintă riscuri speciale de a dezvolta forme grave de Covid-19, apoi pe pacienţi cu risc, a indicat Agenţia Spaniolă pentru Medicamente (AEMPS). 

În jur de 30.000 de persoane din Spania, Franţa, Regatul Unit, Germania, Belgia, Columbia, Africa de Sud, Statele Unite şi Filipine vor participa la teste clinice ale acestui vaccin, care va include două doze.                

AEMPS nu a precizat câţi voluntari sunt mobilizaţi în Spania, precizând că recrutarea va începe "cât mai curând posibil". 

20% dintre aceşti voluntari vor avea cel puţin 40 de ani şi 30% mai mult de 60 de ani. Ei vor primi fie o doză din acest vaccin experimental, numit Ad26.COV2.S, fie un placebo.

"Aceste teste sunt esenţiale pentru a garanta calitatea, siguranţa şi eficienţa vaccinurilor", a subliniat AEMPS, adăugând că rezultatele nu vor fi făcute publice decât după încheierea testelor şi analizelor. 

Societatea Johnson & Johnson a condus faza a doua (intermediară) de teste în septembrie, în Spania şi în alte ţări. 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un vaccin experimental trebuie să treacă cu succes de trei faze de teste clinice pentru a putea fi produs la nivel industrial.    

Faza a treia este cea mai importantă în privinţa numărului de voluntari. Un vaccin este apt pentru producţia industrială după această fază care oferă dovezi clare privind siguranţa şi eficienţa sa.               

Unsprezece vaccinuri experimentale contra Covid-19 se află acum în faza a treia, potrivit OMS.                

Două alte societăţi, alianţa Pfizer/ BioNTech şi Moderna, au anunţat în aceste zile că vaccinurile lor au arătat o eficienţă de mai mult de 90% în timpul celei de-a treia faze. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.