Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" va deschide sâmbătă, de la ora 22.30, la Ateneul Român, secţiunea "Concertele de la miezul nopţii" din cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corul Madrigal, coordonat de Anna Ungureanu, va fi parte integrantă a unuia dintre cele mai spectaculoase şi aşteptate evenimente ale festivalului - La Cetra d’Orfeo „Ay Amor!” -, un proiect realizat şi dirijat de muzicianul belgian Michel Keustermans.

„Este o imensă bucurie să deschidem această secţiune a Festivalului. În toată istoria acestui eveniment emblematic pentru cultura românească, Madrigalul a fost mereu prezent, de la prima ediţie. Cu atât mai mult colaborarea de anul acesta cu un muzician atât de versatil ca Michel Keustermans ne onorează", a declarat Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Madrigal.

„Corul Madrigal este minunat. Are o sonoritate precisă şi o tonalitate perfectă, creată de voci foarte frumoase, puternice şi pline de vitalitate. Mă aştept să fie un concert excelent. Cred că pentru public va fi o experienţă inedită pe care sper să o îndrăgească”, a spus Michel Keustermans.

La Cetra d’Orfeo „Ay Amor!” este un spectacol care se modelează după formarea renascentistă a creatorului său: absolvent de arhitectură şi inginerie, interpret, dirijor şi compozitor - tot la fel şi spectacolul aduce laolaltă dansuri baroce, costume de epocă şi tradiţionale, instrumentişti şi solişti vocali dar şi inconfundabila sonoritate a Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, un ansamblu care a scris deja pagini de istorie în zona repertoriului baroc. Pe scenă se vor afla Marie De Roy - sopană, Johan Van Aken - vioară, Martin Bauer - viola da gamba, Hannelore Devaere - harpă triplă, Philippe Malfeyt - teorbă şi vihuela, Ariane De Bievre - percuţie, charango şi flaut traversier, Michel Keustermans – flaute, Maria-Angeles Hurtado, Jaime Puente şi Lieven Baert – dansatori.

Coregrafia este semnată de Lieven Baert, Jaime Puente şi Maria-Angeles Hurtado, costumele moderne de Lieven Baert  şi costumele de epocă - Jaime Puente. 

Creat de Michel Keustermans, La Cetra d’Orfeo (Lira lui Orfeu) este un ansamblu de muzică veche a cărui originalitate constă în varietatea programelor prezentate publicului într-un mod viu şi accesibil tuturor. Abordarea artistică a ansamblului este meticulos construită, ca o călătorie în care ascultătorul se simte condus atât la nivel afectiv, cât şi la nivel spiritual, către unul sau mai multe momente importante. Alcătuită dintr-un nucleu de artişti specializaţi în interpretările din secolele XIV‑XVIII, ansamblul este recunoscut ca operatorul cultural oficial al Comunităţii Franceze.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” este o emblemă a vieţii muzicale româneşti şi universale. Din momentul înfiinţării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susţinut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de ţară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.