Corpul de control al Guvernului va verifica modul în care s-a făcut angajarea persoanelor care au ocupat sau ocupă funcţii de conducere la Opera Naţională Bucureşti, precum şi felul în care s-au acordat remuneraţiile lunare şi anuale, potrivit unui anunţ al executivului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile vor viza verificarea avantajelor obţinute de personalul angajat în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, precum şi personalului colaborator. Totodată, va fi cercetat felul în care prevederile contractelor de management au fost respectate.

Verificarea respectării dispoziţiilor legale cu privire la constituirea şi realizarea veniturilor, precum şi la angajarea şi efectuarea cheltuielilor, a atribuirii şi derulării unor contracte de achiziţie a unor produse, servicii şi/sau lucrări, dar şi alte aspecte considerate relevante de către echipa de control vor fi, de asemnea, subiect al anchetei.

Premierul Dacian Cioloş a scris, joi, pe Facebook, că artiştii creativi de la Opera Naţională nu trebuie alungaţi din instituţie prin atitudini retrograde şi naţionaliste. ”Opera din Bucureşti e o instituţie de cultură care merită mai mult decât i s-a oferit până acum, pentru că la rândul ei poate oferi mai mult. Oamenii creativi si cu idei nu au voie să fie excluşi de acolo de atitudini retrograde”, a răspuns, joi, premierul Cioloş unui comentariu făcut la o postare a sa de pe Facebook, legată de demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, şi de situaţia de la Opera Naţională din Bucureşti.

El a estimat că, în curând, Ministerul Culturii va putea anunţa perspectivele de dezvoltare a Operei care ”În opinia mea, ar trebui să fie o instituţie de repertoriu, dar şi de proiecte.”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că, în cursul săptămânii viitoare, Corpul de Control al premierului se va deplasa la Opera Naţională Bucureşti, în urma scandalului dintre noua conducere şi angajaţi ai instituţiei.

Dan Suciu a precizat că sunt discuţii în Executiv legate de Opera Naţională Bucureşti şi a amintit că vicepremierul Vasile Dîncu s-a implicat în negocierea acestui conflict.  Suciu a arătat că, în primă instanţă, Guvernul va numi un director interimar, care să poată semna pentru buna desfăşurare a activităţii instituţiei şi plata salariilor, în perioada imediat următoare.

”S-a discutat cu artiştii pentru începerea şi continuarea performanţelor artistice”, a adăugat Suciu.El a menţionat că, pe un proiect pe termen mediu şi lung, se va numi o conducere care va ţine cont  şi va urmări să detensioneze situaţiile care s-au simţit în ultima perioadă la Opera Naţională. ”Săptămâna viitoare, Corpul de Control va fi acolo”, a mai spus Dan Suciu.

Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere numită de Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet.  Tensiunile s-au accentuat, ducând la un vid de putere la ONB, fără conducere, astăzi, şi la demisia ministrului Culturii, criticat de preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criza de la Operă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.