Coronavirusul responsabil de Covid-19 era prezent în Statele Unite din decembrie 2019, adică cu mai multe săptămâni înainte de primul caz confirmat în ianuarie 2020, potrivit unui nou studiu publicat marţi, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Institutele Naţionale de Sănătate americane (NIH) au analizat 24.000 de mostre de sânge prelevate de la voluntari din ţară între 2 ianuarie şi 18 martie 2020. 

Anticorpi contra virusului SARS-CoV-2 au fost depistaţi la nouă pacienţi - cu ajutorul testelor serologice diferite pentru a minimiza riscul de rezultate pozitive false. 

Anticorpii căutaţi cu aceste teste (IgG), care "neutralizează" capacitatea virusului de a infecta celulele, nu apar decât la două săptămâni după infectare. 

Primele mostre pozitive sunt cele ale participanţilor din Illinois şi Massachusetts, prelevate între 7 şi 8 ianuarie 2020, ceea ce sugerează că virusul i-a infectat la sfârşitul lui decembrie. 

Aceste persoane nu se aflau nici la New York, nici la Seattle, două oraşe care au fost considerate porţile de intrare a virusului. 

"Testele de anticorpi ne permit să înţelegem mai bine răspândirea SARS-CoV-2 în Statele Unite în prima perioadă a epidemiei în ţară, în memonetul în care testele erau limitate", a subliniat Keri Althoff, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins şi autor al principalului studiu. 

Aceste lucrări, publicate în revista Clinical Infectious Diseases, coroborează rezultate similare din Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), care au avut aceeaşi concluzie ca în noiembrie 2020.              

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.