Ministrul Culturii, Corina Şuteu, speră ca Alina Cojocaru să mai danseze la Opera Naţională Bucureşti şi le transmite angajaţilor instituţiei de spectacol că trebuie să îşi regăsească dorinţa de a lucra la Opera Română, pentru că acolo e un loc de creaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Culturii, invitat al emisiunii "După 20 de ani", la Pro Tv, a spus că situaţia de la Opera Naţională este gravă şi că aceasta "dezvăluie faptul că instituţia în România nu a fost reformată cu instrumente suficient de adaptate evoluţiei generale a spectacolului în lume. Toată zona salarială, administrativă, nu e performantă în favoarea creativităţii". 

Corina Şutea a vorbit despre iniţiative, acestea fiind "amendamente şi reforme legate de legislativ, salarizarea slabă". 

"O operă, la fel ca ca un teatru, e un loc în care creativii cei mai buni trebuie să fie performanţi şi să fie plătiţi corect pentru ceea ce fac. Într-un teatru de repertoriu problema e mai vastă. Trebuie găsită o soluţie echitabilă, astfel încât toate ansamblurile artistice să se simtă confortabil". a declarat ministrul.

"Eu încerc să reangajez dialogul cu toate părţile implicate, în acest şantier enorm, dar să folosesc momentul de la Operă ca pe o oportunitate să reformez şi să aduc ameliorări modului în care instituţiile de reertoriu există în România", a afirmat Corina Şuteu, care speră ca Alina Cojocaru să mai danseze la ONB.  

"Sper ca Alina Cojocaru să mai danseze la Opera Naţională din Bucureşti, dar sper să se întâmple într-un context administrativ mult mai favorabil tuturor artiştilor din Operă. Contextul este cel care a produs inegalitate, nemulţumire, cel care a produs frustrări, excese de atitudine şi, de asemenea, cred că trebuie să reangajez un dialog în care şi angajaţii să ştie că trebuie să-şi regăsească dorinţa de a lucra la Opera Română pentru că acolo e un loc de creaţie. Poate că toate discursurile, care au trecut în tonuri naţionaliste şi nu internaţionaliste, au fost datorate unor situaţii a căror cauză e in altă parte. S-a transferat o frustrare de natură artistică normală, pentru că nu simte că e răsplătit suficient pentru cum creează, ce crează, a transferat asta pe vina celor care lucrează în alte condiţii decât el, sau i se pare lui că lucrează în alte condiţii. Am să încerc să clarific rapid această situaţie săptămâna viitoare", a asigurat ministrul, care a precizat că un manager la Operă nu va fi înainte de 20 mai. 

"Vom găsi o soluţie administrativă până atunci, pentru ca activitatea şi salariile să poate să fie asumate".

Corina Şuteu a mai declarat că propunerea pentru conducerea interimară a Operei, făcută de vicepremierul Vasile Dâncu este una bună: "Beatrice Rancea e o propunere foarte bună, ţinând cont de activitatea pe care aceasta a avut-o la Opera din Iaşi, unde a reuşit o relansare spectaculoasă". "E o persoană care simte instituţia, care provine din domeniu, şi care îşi doreşte să se pună în sprijinul domeniului. Acest tip de energie e foarte necesar. Va fi responsabilitatea ei, din momentul în care i se va propune şi dacă va accepta, să regleze o serie de probleme". 

Salarii mai mari şi reorganizare, condiţii de lucru bune, o situaţie creativă care să fie resimţită benefică, acesta este contextul în care trebuie să funcţioneze Opera, este de părere Corina Şuteu. 

"Opera are un buget şi toate sunt legate. Banii sunt folosiţi judicios, aşa cum îşi propune un manager competent. Le spun angajaţilor că este un lucru de care sunt conştientă. Prioritatea mea numărul 1 este să ajungem să creştem salariile în Ministerul Culturii în aşa fel încât, în viitor, şi instituţiile din subordine să aibă grilă de salarizare mai importantă. E vorba cum redistribui aceşti bani în favoarea calităţii artistice", a declarat Corina Şuteu.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.