Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a vorbit, în emisiunea "După 20 de ani" de la PRO tv, despre faptul că România are 300 de monumente de patrimoniu în colaps şi doar 30% din ele se cunosc. Demnitarul este de părere că peste două, trei mandate se va ajunge la o recenzare a monumentelor de 100%, în condiile în care patrimoniul reprezintă un domeniu prioritar în politicile culturale publice din statele europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avem 600 de monumente în colaps, şi nu avem decât o hartare a 30% din integralitatea monumentelor de patrimoniu pe care le cunoaştem. Există în momentul de faţă o iniţiativă la nivelul ministerului şi a INP-ului, în aşa fel încât pe tot domeniul patrimoniului să avem o imagine mai precisă", a declarat ministrul Culturii, care precizează şi faptul că "viteza cu care patrimoniul se degradează este mult mai mare decât cu care se poate interveni pentru ca el să fie restaurat". 

Cu toate că Ministerul Culturii încurajează oamenii să semnalizeze o clădire de patrimoniu, ministrul spune că "poate peste vreo două, trei mandate, care să nu fie de şase luni, vom ajunge la 100% cu hartarea monumentelor de patrimoniu". 

"Până atunci trebuie să reuşim, prin legile şi reglementările pe care le dăm, prin programul de restaurare care nu a funcţionat şi acum e regândit, cum vom continua", a adăugat Corina Şuteu. 

Intervenţii directe în situri a avut Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii. Casa Nanu-Muscel e cel mai recent exemplu legat de faptul că ministerul Culturii se implică ca aceste monumente istorice să nu se dărâme. "Sunt câteva iniţiative legislative în acest sens, în aşa fel încât statul să poată interveni eficient pentru ca aceste clădiri să nu fie lăsate în paragină şi să nu fie expropriate". 

"Ne propunem acum să putem interveni în aşa fel încât un asemenea tip de degradare să nu se mai întâmple. Deja noi trebuie să intervenim, pentru că acolo unde s-a produs degradarea să se poată lansa un anumit tip de restaurare, şi să vedem cum putem să-i ajutăm pe proprietarii privaţi, printr-o exceptare de la taxe, să-şi recondiţioneze clădirile de patrimoniu. Dacă tot nu şi le recondiţionează, ne gândim la instrumente noi. O nouă configuraţie a direcţiilor judeţene de cultură avem în vedere, în aşa fel încât acestea să devină agenţi de protecţie", a explicat ministrul Culturii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.