Spectacolele „Coppélia”, „La Traviata”, „Faust” şi „La Bohème” vor fi prezentate săptămâna aceasta pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Baletul „Coppélia”, de Léo Delibes, spectacolele de operă „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, „Faust”, de Charles Gounod, şi „La Bohème”, de Giacomo Puccini, sunt propunerile ONB pentru această săptămână.

Joi, 18 noiembrie, începând cu ora 18:30, va putea fi vizionat spectacolul de balet „Coppélia”, în regia şi coregrafia Corinei Dumitrescu. „Coppélia”, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic, a avut premiera la ONB în primăvara acestui an. La mai bine de un secol de când a fost lansat, „Coppélia” îşi păstrează forţa de expresie, fiind reprezentat în diverse variante pe scenele multor teatre din lume.

Vineri, 19 noiembrie, de la aceeaşi oră, va fi prezentat spectacolul cu opera „La Traviata”, în regia lui Paul Curran. Una dintre cele mai cântate opere din lume - aşa cum era încă de pe vremea lui Verdi, când mai toate instituţiile muzicale o aveau în repertoriu -, „La Traviata” a fost compusă la puţin timp după ce Verdi a văzut la Paris, între 1851 şi 1853, spectacolul de teatru „Dama cu camelii”, adaptare a romanului scris de Alexandre Dumas-fiul. Povestea reală a curtezanei Marie Duplessis, care a iubit până la sacrificiu şi a murit la doar 23 de ani bolnavă de tuberculoză, l-a impresionat nu doar pe scriitorul francez, ci şi pe Verdi, care a transpus-o în „La Traviata”.

Sâmbătă, 20 noiembrie, este programat spectacolul cu opera „Faust”, în regia lui Alexandru Tocilescu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Frédéric Chaslin, în calitate de invitat extraordinar. Prin opera „Faust”, Charles Gounod reuşeşte să impună şi un nou gen de operă, practicat mai ales în Franţa, numit Grand opera. El introduce în operă şi un divertisment, fragment de balet introdus în operă, „Noaptea Valpurgiei”, devenit un pretext pentru sinteza tematică a unei fantastice călătorii în lumea tenebrelor, a iluziilor şi simbolurilor. Includerea tabloului coregrafic nu a făcut decât să sporească faima acestei opera, deoarece adaugă un plus de spectaculozitate şi înlesneşte, totodată, accesul publicului la o problematică ermetică în viziunea lui Goethe.

Duminică, 21 noiembrie, e programată reprezentaţia spectacolului cu opera „La Bohème”, în regia lui Ionel Pantea. Spectacolul de pe scena Operei Naţionale Bucureşti este construit ca o frescă de epocă, dar fără a respecta perioada în care au plasat acţiunea libretiştii, adică prima jumătate a secolului XIX- lea. Convins de faptul că, pentru această operă, Puccini s-a inspirat din propriile experienţe ale anilor săi de studenţie, regizorul Ionel Pantea şi echipa sa de creaţie au mutat acţiunea în Parisul anilor 1880-1890. Astfel, scenografii Ştefan Caragiu şi Liliana Cenean au recreat atmosfera Cartierului Latin din această perioadă, cu celebra cafeanea „Momus” şi vânzătorii ambulanţi de pe străzile oraşului.

Biletele pot fi cumpărate de pe operanb.ro şi de la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.