"Convoiul mieilor", de Lucia Dărămuş, un roman despre deportarea evreilor din Transilvania în 1944, apărut în colecţia "Ego. Proză" a editurii Polirom, va fi lansat la Alba Iulia pe 5 iulie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas. Scriitorul Aurel Pantea va fi invitatul evenimentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit editurii, în 1944, un număr impresionant de evrei din Transilvania sunt îmbarcaţi de autorităţile horthyste în trenuri şi trimişi spre "cuptoarele morţii" de la Auschwitz. Printre ei se află şi o fetiţă de zece ani, Hannya Moscovici, deportată împreună cu tatăl ei şi care nu prea înţelege ce i se întâmplă, dar simte că soarta ei tocmai a luat o turnură îngrozitoare. Prin urmare, îşi creează un refugiu în Limelfia, un tărâm fantastic în care nimic rău nu o poate atinge, populat cu fiinţe supranaturale, de o veselie molipsitoare, dar aceste escapade nu o pot feri de experimentele monstruoase ale lui Mengele. În jurul ei se desfăşoară poveştile inimaginabile ale adulţilor, cărora încearcă să le aline suferinţa invitându-i în lumea ei de basm, însă infernul lagărului nazist transformă oamenii şi aceştia devin capabili de orice în lupta lor disperată pentru supravieţuire.

"Convoiul mieilor" împleteşte naivitatea copilăriei cu brutalitatea adulţilor, fantasticul cu realitatea, puritatea cu o cruzime greu de închipuit, totul pe fundalul celei mai mari tragedii din istoria umanităţii.

Lucia Dărămuş este scriitoare şi artist plastic de origine evreiască. A absolvit Facultatea de Litere, secţia greacă veche şi latină din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca, şi studii de masterat, specializarea lingvistică integrală, la aceeaşi universitate. A publicat studii de specialitate, traduceri, versuri, eseuri, nuvele şi piese de teatru în reviste din România (Steaua, Tribuna, Vatra, Cultura, Poesis, Dacia literară, Contemporanul, Convorbiri literare), Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada etc. Dintre volumele publicate: "LIM-LIN" (poezie, 2002), "Limelfice" (poezie, 2003), "Cu faţa spre lumină" (eseuri, 2004), "Viermele fantastic" (poezie, 2006), "Curcubeul Poveştilor" (povestiri, 2007), "Mituri şi legende ale Antichităţii" (eseuri, 2008), "Mai mult decât psihoză" (roman, 2010), "Lumina/The Light" (poezie, 2013), "Fly, Madness, Fly!" (teatru, 2017). În prezent locuieşte în Marea Britanie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.