Mai mult de 50.000 de români care locuiesc în străinătate sunt ascultători activi de audiobookuri în limba română, arată rezultatele studiului „Piaţa de carte digitală din România”, prima cercetare de piaţă dedicată audiobookurilor şi e-bookurilor din România, realizată de platforma de audiobookuri şi e-bookuri în limba română Voxa. Aceştia reprezintă 20% din totalul celor peste 240.000 de utilizatori ai Voxa, iar numărul românilor din diaspora creşte în fiecare lună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cei mai mulţi utilizatori Voxa din diaspora care ascultă cărţi în limba română locuiesc în Marea Britanie, în Germania şi în Franţa. În general, sunt persoane care au un nivel ridicat de educaţie şi care nu doresc ca ei sau copiii lor să piardă contactul cu limba română. Piaţa de carte digitală din România este pe urmele pieţelor dezvoltate la nivel internaţional. În statele europene, audiobookurile şi e-bookurile reprezintă până la 15% din piaţa de carte, cu ponderi mai ridicate în statele nordice, în timp ce în Japonia ponderea digitalului este de 38%.”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al Voxa, prima platformă de audiobook-uri şi ebook-uri în limba română.

În România există în prezent peste 240.000 de utilizatori ai platformei de audiobookuri în limba română Voxa, iar numărul acestora va ajunge la peste 370.000 de utilizatori recurenţi până la final de an.. Dacă la finalul anului 2022 piaţa de carte digitală reprezenta sub 1% din totalul pieţei de carte din România (estimată la circa 100 de milioane de euro), până în 2027 aceasta va ajunge la 10% din totalul pieţei de carte, potrivit estimărilor lui Dan Vidraşcu.

Cei mai mulţi utilizatori ai Voxa din diaspora - peste 12.000 - locuiesc în Marea Britanie, urmaţi de cei din Germania (peste 10.000) şi din Franţa (peste 5.000). Aceştia consumă preponderent audiobook-uri în limba română şi preferă categoriile „dezvoltare personală”, „literatură” şi „cărţi pentru copii”.

„Audiobookurile în limba română formează o piaţă nouă în România, unde momentan activează puţini jucători locali şi sunt tot mai populare în rândul comunităţilor de români din alte ţări. Multe edituri din România au început deja să investească masiv în crearea de conţinut de tip audiobook, pentru că şi-au dat seama că pasionaţii de lectură caută acest tip de format şi nu vor să rateze intrarea pe această nişă de piaţă”, a mai spus Dan Vidraşcu.

„Viaţa ca un râu”, de Shelley Read, cea mai ascultată carte

„Viaţa ca un râu”, cartea scrisă de Shelley Read şi care a fost considerată unul dintre cele mai bune debuturi din ultimii ani, narată pe Voxa de actriţa Daniela Nane, se află pe primul loc în topul celor mai ascultate cărţi de pe Voxa în ultima lună. „Gândeşte ca un călugăr” de Jay Shetty, „Epoca Viciului” de Deepti Kapoor, „Fata în rochie vărgată” de Ellie Midwood şi „Charles, Camilla şi Diana. Dragoste şi tragedie în Casa de Windsor”, de Jean des Cars, completează topul celor mai ascultate cărţi de pe Voxa din ultima lună.

În ceea ce priveşte preferinţele utilizatorilor din diaspora, acestea arată că în Marea Britanie pe primul loc în topul preferinţelor din ultima lună se află titlul „Viaţa ca un râu”, de Shelley Read, pe când în Germania „Gândeşte ca un călugăr”, de Jay Shetty.

În Italia şi Franţa, cel mai ascultat titlu a fost „Epoca Viciului”, de Deepti Kapoor, iar În Spania „Malnata”, de Beatrice Salvioni. În Republica Moldova, preferinţele sunt similare cu cele din România, pe primele locuri în topul preferinţelor aflându-se „Viaţa ca un râu”, de Shelley Read, „Gândeşte ca un călugăr”, de Jay Shetty şi „Epoca Viciului”, de Deepti Kapoor.

Voxa a lansat în luna martie a acestui an prima ediţie a raportului „Piaţa de carte digitală din România”, care analizează evoluţia pieţei de audiobookuri şi e-bookuri din România din ultimul an. Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-martie 2023 şi cuprinde o analiză cantitativă (pe baza statisticilor Voxa) şi o analiză calitativă (interviuri cu utilizatorii Voxa, cu reprezentanţi ai editurilor şi cu reprezentanţi ai angajatorilor care oferă audiobookuri ca beneficiu pentru angajaţi).

Anul 2022 a marcat primul an de activitate al segmentului de audiobookuri în limba română de pe piaţa de carte din România.  Voxa, prima platformă de audiobookuri şi ebook-uri în limba română, a încheiat primul an de activitate cu venituri din abonamente în valoare de circa 4 milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.