Turiştii şi constănţenii vor avea ocazia în această vară să facă scufundări gratuite la vestigiile portului antic Tomis, iar organizatorii au precizat că vizitarea va fi inofensivă pentru situl arheologic, tururile subacvatice desfăşurându-se sub coordonarea şi supravegherea instructorilor de scufundare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, în cadrul proiectului Urbe Submersi, 200 de persoane, echipate în costume de scufundare şi însoţite de ghizi sau scafandri instructor vor avea ocazia să viziteze în mod gratuit vestigii ale portului antic Tomis aflate în zona Cazino Constanţa – dig Poarta 1 Port Constanţa.

“Vizitarea va fi inofensivă pentru situl arheologic şi se va desfăşura în mod responsabil şi neinvaziv, tururile subacvatice desfăşurându-se sub coordonarea şi supravegherea instructorilor de scufundare. Aceştia au competenţa necesară de a însoţi grupurile de vizitatori: sunt scafandri profesionişti, brevetaţi în specificul arheologiei submarine şi instruiţi în legislaţia de patrimoniu naţional, având o bogata experienţă în expediţii de scufundări şi proceduri de urgenţă specifice, beneficiind de toate calificările în conformitate cu standardele şi legislaţia UE in acest domeniu”, se arată în comunicat.

Sursa citată a precizat că, înainte de începerea turului ghidat, vizitatorii vor beneficia de un instructaj specific pentru scufundare din partea ghizilor – scafandri.

Plecarea în tururile ghidate se va face la intervale de câte 10 minute, pentru preîntâmpinarea aglomeraţiei la obiective şi pentru o cât mai bună gestionare a grupurilor.

Scufundările gratuite pot fi făcute în perioada 15 iunie – 27 iulie, în fiecare zi de luni, în limita locurilor disponibile, aproximativ 30 pe zi de scufundare.

Înscrierile se vor putea face pe formularul ce va fi publicat pe pagina de Facebook „Urbe Submersi”.

Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.), aria tematică: Patrimoniu Cultural Material, valoarea acestuia fiind de aproximativ 78.000 de lei.

Proiectul are ca scop promovarea pentru publicul larg a vestigiilor scufundate ale portului antic al cetăţii Tomis, precum şi educarea publicului în spiritul protejării patrimoniului arheologic scufundat al Constanţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.