Consiliul Ştiinţific al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) i-a sugerat Ministerului Culturii, printr-o scrisoare transmisă vineri, că locul ”Cuminţeniei Pământului” este în Palatul Regal, potrivit declaraţiei directorului general Călin Stegerean pentru Agenţia de presă News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul Ştiinţific al muzeului a avut o întâlnire vineri şi a transmis o scrisoare către Ministerul Culturii în acest sens, în care ne exprimăm încrederea că locul acestei lucrări este cel pe care l-a avut până la procesul respectiv, adică în MNAR”, a spus Călin Stegerean, pentru News.ro.

Directorul general al MNAR a explicat că nu s-a cerut expunerea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” în sediul instituţiei muzeale, ci a sugerat că locul ei este la Palatul Regal, alături de alte opere ale artistului Constantin Brâncuşi.

”Nu am cerut să se expună aici, ci am arătat, am sugerat că locul acesteia ar fi aici, în contextul operei brâncuşiene care este la MNAR. Noi am cerut să se întoarcă în spaţiul din care a plecat, alături de celelalte lucrări şi de un anumit context care este dedicat în muzeul nostru avangardei din România”, a mai spus Stegerean, precizând că scrisoarea a făcut referire la statutul sculpturii după ce redevine proprietate publică.

Directorul general al instituţiei muzeale a mai spus că se vor realiza în continuare ghidaje pentru prezentarea operelor brâncuşiene aflate în sala ”Constantin Brâncuşi” din MNAR, dar contra cost.

”Vor mai fi ghidaje, dar în regimul muzeului, contra cost. Cele care s-au făcut pentru promovarea şi stimularea interesului public în vederea donaţiilor pentru achiziţie au fost gratuite. Ceea ce urmează intră în programul normal”, a spus Călin Stegerean.

El a adăugat că muzeul va găzdui şi o conferinţă susţinută de cercetătorul Doina Lemny, de la Centrul Pompidou, care va continua seria de conferinţe susţinute de Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie ”Francisc Rainer” al Academiei Române.

”O să vină cu o conferinţă doamna Doina Lemny, de la Centrul Pompidou şi va continua seria de conferinţe a domnului Matei Stîrcea-Crăciun, care are o serie de conferinţe pe acest subiect, opera lui Constantin Brâncuşi, analizată şi independent, dar şi contextualizată, în relaţie cu alte domenii ale spiritualităţii culturii”, a adăugat Stegerean.

Miercuri, 12 octombrie, Ministerul Culturii a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român şi că va fi expusă în curând la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, a declarat joi, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, că sculptura ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită de cea mai modernă sală a instituţiei, dar şi că va amenaja un atelier al lui Brâncuşi, după modelul celui de la Paris, pe pajişte, lângă han.

Sâmbătă, în mediul online, au apărut mai multe voci critice la adresa ideii de a muta sculptura ”Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a decis să plătească 11 milioane de euro până la finalul lunii noiembrie, la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Între acestea, cele mai vehemente au fost ale artistului Dan Perjovschi şi ale directorului Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, Dragoş Neamu, care susţin că opera lui Brâncuşi trebuie să fie expusă într-un muzeu de artă şi că ideea construirii atelierului Brâncuşi, pe care directorul Paula Popoiu a expus-o într-un interviu acordat News.ro, este una nepotrivită. 

Ulterior, Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat, duminică, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spune că mutarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de la Muzeul Băncii Naţionale la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” are ca menire expunerea cât mai mare a operei, că aceasta nu va fi accesibilă doar bucureştenilor, deoarece va fi ”itinerată în România”, dar şi că proiectul de construcţie a unui atelier Brâncuşi la Muzeul Satului nu se află în planurile ministerului.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Sculptura a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. În prezent, lucrarea se află expusă la Muzeul Băncii Naţionale şi va rămâne aici până la 31 octombrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.