Consiliul Judeţean Timiş a semnat un contract de finanţate cu bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de aproape 22 milioane de lei, pentru restaurarea Castelului Huniade, cea mai veche clădire din Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, suma pentru care a fost semnat contractul este de 21.950.591,25  lei.
 
Potrivit proiectului, se vor realiza următoarele categorii de lucrări: restaurarea zidurilor şi tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj după realizarea lucrărilor de consolidare (camasuieli) şi zugrăvelilor pe baza de vopsele silicatice; desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior; refacerea pardoselilor, cu piatră naturală;  restaurarea tâmplariei din lemn (uşi şi ferestre); restaurarea feroneriei originare; restaurarea faţadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare; restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest; refacerea şi reabilitarea grupurilor sanitare existente în zona; restaurarea decoraţiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului; montarea unor senile pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi şi finisaje interioare.  
 
„De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, fără succes. Obiectivul din centrul Timişoarei are o istorie de probleme, însă, prin obţinerea acestor fonduri, îl vom repune, în sfârsit, în circuitul muzeal. În acest mandat, am semnat contracte de finanţare în valoare peste 1 miliard de lei, un record în istoria Consiliul Judeţean Timiş. Am atras fonduri europene, facem investiţii majore, suplimentăm constant bugetul judeţului cu diverse surse de finanţare şi mişcăm lucrurile pe direcţia cea bună pentru judeţul Timiş”, a declarat Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
 
Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principala pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de Nord al muzeului şi prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est. Pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru că acestea să poată obţine informaţii referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranţă se vor monta covoare tactile. 
 
Vor fi realizate instalaţiile necesare şi vor fi asigurate sursele de energie pentru funcţionarea acestora de la momentul finalizării pâna la realizarea tuturor tronsoanelor şi etapelor propuse prin proiect, măsuri ce conduc la creşterea performanţei energetice fără a afecta caracterul şi valoarea culturală a monumentului.
 
Consiliul Judeţean Timiş urmează să mai primească 30 milioane lei pentru consolidare prin Programul Naţional de Reabilitare a Clădirilor cu Risc Seismic de la bugetul naţional. 
 
Castelul Huniade a fost construit între 1308 şi 1315, în vremea lui Carol Robert de Anjou, şi reconstruit în timpul lui Iancu de Hunedoara, între 1443 şi 1447.
 
Acesta cea mai veche clădire din Timişoara. A fost închis în urmă cu aproape 15 ani pentru reabilitare, însă din cauza numeroaselor probleme şi a lipsei fondurilor, lucrările nu au mai fost finalizate.
 
Anul acesta, cu prilejul Capitalei Europene a Culturii se va deschide Sala Cavalerilor din aripa de nord-vest a Castelului Huniade, care a fost deja consolidată prin proiectele anterioare. Aici vor avea loc o serie de evenimente, în vara acestui an.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.