Consilierul pentru comunicare al ministrului Culturii, Edmond Niculuşcă, a scris miercuri pe contul său de Facebook, după ce a făcut o vizită la Şcoala Centrală din Bucureşti, că frasinul din grădina interioară, plantat în 1891, ”poartă semnele unei regresii accelerate şi are nevoie urgent de tăieri şi i se vor administra o serie de perfuzii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am făcut o «vizită medicală» frasinului din grădina interioară de la Şcoala Centrală. Frasinul, plantat în 1891, poartă semnele unei regresii accelerate. Există o serie de ciuperci şi scorburi de mici dimensiuni. I se vor face urgent o serie de tăieri pentru îndepărtarea lemnului mort, după care i se vor administra o serie de perfuzii. Dacă e cazul, se vor face tăieri de reechilibrare. Până la toamnă, se vor face analize de sol pentru administrarea de îngrăşăminte. Vom cere şi analize fitopatologice pentru a vedea dacă sunt virusuri sau boli în spaţiul grădinii interioare”, a scris consilierul.

În cazul în care nu se va interveni curând, frasinul ar putea să nu mai înverzească la primăvară, s-a arătat îngrijorat Edmond Niculuşcă, absolvent al Şcolii Centrale.

Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii, şi-a exprimat solidaritatea: ”Frasinul trebuie menţinut neapărat. Are o valoare istorică şi memorială. Aproape ca teiul lui Eminescu”. 

Edmond Niculuşcă a mai anunţat că ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) va demara curând şi o campanie pentru restaurarea grădinii interioare. ”Bucureştiul are nevoie de grădini”, a mai notat el.

În luna mai, de Noaptea Muzeelor, în curtea interioară a Şcolii Centrale, peisagiştii Maria Bratu, Elena Gudumac, Daniela Lăzăreanu, Alexandru Mexi şi Luana Simion au expus proiectul ”Grădinile istorice ale Şcolii Centrale”. Rezultatul: grădina interioară a şcolii fondate în 1852 a cunoscut mai multe etape de transformare. Realizată după modelul antic al Grădinii Paradis, în 1940 ea a devenit o mică grădină botanică, pentru ca, în zilele noastre, să fie abandonată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.