Expoziţia "Mărturii din Războiul cel Mare" va fi vernisată joi, la ora 13.00, în sala "Theodor Pallady" a Academiei Române, iar conferinţa internaţională "Retorici ale războiului în arte“ va fi organizată joi şi vineri de Institutul de Istoria Artei "G. Oprescu“ al Academiei Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia "Mărturii din  Războiul cel Mare" va fi vernisată joi, la ora 13.00, fiind găzduită în sala "Theodor Pallady" a Academiei Române, iar conferinţa internaţională "Retorici ale războiului în arte“ va fi organizată joi şi vineri de Institutul de Istoria Artei "G. Oprescu“ al Academiei Române. 

Subintitulată "Prin jertfă spre Marea Unire“, expoziţia reuneşte peste 150 de lucrări de grafică din colecţiile Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, realizate de artişti români unii dintre ei participanţi direcţi la război, făcând parte din Cartierul Marelui Stat Major, alţii doar în calitate de combatanţi, trimişi pe front pentru a crea opere de artă inspirate din vâltoarea luptelor.

"Expoziţia de la Biblioteca Academiei Române având ca temă Marele Război din 1916-1918 este o iniţiativă salutară. Artiştii expuşi au surprins în schiţele lor vicisitudinile războiului, sacrificiul românilor în grelele bătălii pe care le-au purtat, lipsa armamentului, a îmbrăcăminţii, a hranei, anii grei ai ocupaţiei, câmpurile presărate cu morţi, atmosfera tragică a spitalelor, a tranşeelor şi tot ce a însemnat Marele Război", scrie în prefaţa Catalogului expoziţiei academicianul istoric Ioan-Aurel Pop.

Cei 24 de artişti expozanţi sunt nume consacrate ale artelor plastice româneşti, precum Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Jalea, Ion Theodorescu-Sion sau Francisc Şirato, dar şi artişti mai puţin cunoscuţi ca Alexandru Moscu, Emilian Lăzărescu sau Emil Damian.

Lucrările aparţin colecţiilor Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, unele inedite inclusiv pentru specialişti. Acestea sunt completate tematic de câteva tablouri din colecţii particulare şi de reviste din epocă ce surprind în caricaturi atmosfera anilor de război.

Expoziţia găzduită de Sala "Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române va fi deschisă timp de o lună, între 5 octombrie şi 3 noiembrie, în intervalul orar 10.00-18.00. Intrarea este gratuită.

Lucrările conferinţei "Retorici ale războiului în arte“ vor fi deschise joi, ora 10.00, în Aula Academiei Române, cu alocuţiunile acad. Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audio-vizual, şi prof. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei "G. Oprescu“, şi vor continua vineri, în Amfiteatrul „Ion Helide Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române.

Studiile expuse de cei 25 de cercetători români şi străini vizează radiografierea imaginilor de război aşa cum a fost acesta reflectat în diversele arte, precum grafică, pictură, fotografie sau cinematograf, analizând reprezentările vizuale ale Marelui Război în arta românească sau dincolo de frontierele României, fără a se limita la imaginile câmpului de luptă din Primul Război Mondial. Prelegerile vor aborda întreaga retorică a războiului ca parte integrantă a civilizaţiei umane în ultimii o sută de ani, inclusiv propaganda vizuală şi modul în care aceasta a influenţat realităţile sociale şi politice, precum şi personalitatea oamenilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.