Situaţia televiziunii publice, ale cărei datorii acumulate către European Broadcasting Union (EBU) au dus la excluderea României din competiţia Eurovision, nu are cale de ieşire până când nu se modifică cadrul legislativ, este concluzia întâlnirii dintre reprezentanţii TVR şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La întâlnirea de la ministerul Finanţelor au participat, din partea TVR,  Irina Radu, George Orbean şi Monica Ghiurco, membri ai Consiliului de Administraţie, Cristian Zgabercea, producător general şi Ioana Silea, şef Serviciu Financiar.

Potrivit reprezentanţilor televiziunii publice, discuţiile au vizat în primul rând situaţia generată de excluderea României din concursul Eurovision şi a TVR din rândul membrilor EBU şi situaţia generală a televiziunii publice.

Concluzia comunicată de TVR este aceea că, în acest moment, din cauza cadrului legislativ, Ministerul Finanţelor Publice consideră că nu poate să se implice în sprijinirea financiară a Televiziunii Române: ”Din păcate, aceste discuţii nu pot rezolva nici participarea României la Eurovision Song Contest, nici nu pot împiedica excluderea TVR din EBU”.

Începând din 2010, TVR a atras atenţia tuturor instituţiilor abilitate din România despre faptul că legislaţia învechită, care a dus la subfinanţarea cronică a televiziunii publice, trebuie schimbată, spun reprezentanţii televiziunii.  Aceştia amintesc că, în 2012, TVR şi-a asumat, alături de Guvernul României un Memorandum, prin care Televiziunea Română a luat o serie de măsuri, inclusiv plata către EBU a unor tranşe consistente din datoria istorică: o comparaţie relevantă ne arată că, dacă în perioada 2005 – 2010 s-au plătit către EBU 12.4 milioane de euro, în perioada 2011 – 2016 suma plătită a fost aproape dublă – 20.5 milioane de euro.

Suma totală facturată de EBU în perioada 2005 – 2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTv a achitat 32.8 milioane de euro, precizează TVR. La această sumă, TVR a fost obligată de lege să plătească la bugetul de stat TVA în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care Televiziunea Română nu îl poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale.

”În condiţiile în care celălalt semnatar al Memorandumului nu şi-a respectat obligaţiile asumate, situaţia TVR s-a degradat începând cu decembrie 2013 – primul an în care televiziunea publică a încheiat, după aproape un deceniu, exerciţiul financiar cu profit contabil”, potrivit documentului.

Postul public de televiziune mai anunţă că duminică, 24 aprilie, de la ora 21.10, Iuliana Marciuc, producătorul Selecţiei Naţionale şi Ovidiu Anton, câştigătorul Eurovision România 2016, alături de invitaţii lor vor dezbate situaţia generată de eliminarea României din concursul Eurovision.

România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, a anunţat, vineri, European Broadcasting Union (EBU), din cauza datoriilor neplătite de către televiziunea publică. Potrivit site-ului organizatorilor, televiziunea publică nu şi-a plătit, în mod constant, datoriile, cuantumul acestora fiind de 16 milioane de franci elveţieni.

În urma acestei decizii, TVR nu va mai putea să participe la ediţia din 2016 a concursului Eurovision şi pierde accesul la serviciile oferite de EBU membrilor săi, inclusiv la Eurovision News şi Sports News, dreptul de a difuza anumite evenimente sportive, accesul la expertiza tehnică şi legală pentru diverse evenimente.

Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu a acuzat, vineri, guvernul condus de Dacian Cioloş că nu a identificat o soluţie pentru plata datoriei Televiziunii Române către European Broadcasting Union (EBU), situaţie care a dus la excluderea României din competiţia Eurovision, arătând, însă, cu degetul şi către PSD, pentru blocajul din Parlament în ceea ce priveşte votarea unui preşedinte-director general al televiziunii publice.

Acesta a menţionat că reprezentanţii EBU s-au adresat Guvernului României şi Ministerului de Finanţe, pentru a găsi o soluţie pentru a achita măcar 10 milioane de franci elveţieni din restanţa acumulată. ”Iată că  Guvernul nu a fost capabil să o găsească”, a spus vicepreşedintele PNL, într-un comunicat de presă.

În replică, executivul aminteşte că TVR se află în subordinea Parlamentului, iar până acum acesta nu a desemnat o nouă conducere a acestei instituţii. ”Faptul că, după mai bine de o lună de la începerea acestui proces, nu există încă o conducere care să îşi asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce priveşte TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situaţiei financiare să fie imposibil”, se arată în comunicatul guvernului.

Guvernul a trimis la sfârşitul lunii martie propunerile privind variantele de soluţionare a problemelor televiziunii astfel încât Legea TVR să fie modificată. ”Aceste modificări legislative sunt în curs, dar nu sunt finalizate. În consecinţă, în actualul cadru legal nu există posibilitatea plăţii parţiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condiţiile de concurenţă nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii”, precizează Executivul.

EBU va fi informată de către Ministerul de Finanţe privind situaţia de drept a TVR şi a faptului că plata rapidă a datoriilor este imposibilă în perioada următoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.