Orchestra Naţională Radio, condusă de Horia Andreescu, va susţine vineri un concert Haydn - Beethoven, care va fi transmis online şi on air.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Beethoven a studiat cu Haydn, considerat pe atunci cel mai mare compozitor al timpului şi cei doi s-au respectat şi admirat reciproc, în ciuda caracterului impulsiv al lui Beethoven. „Creezi asupra mea impresia unui om care are mai multe capete, mai multe inimi şi mai multe suflete”, îi spunea Haydn elevului său.

Evenimentul de la Sala Radio va începe cu Simfonia nr. 88 de Haydn şi va continua cu Simfonia nr. 7 compusă de Beethoven.

Creată în Teplice, staţiune balneară din actuala Cehie, în timp ce se trata de diferitele sale afecţiuni care l-au chinuit întreaga viaţă, lucrarea este dedicată contelui Morits von Fries şi premiera a avut loc la Viena, pe 8 decembrie 1813, după o audiţie privată anterioară, la palatul protectorului lui Beethoven, arhiducele Rudolf. Wagner spunea că finalul simfoniei este o apoteoză în care pare că Beethoven însuşi dansează cu întreaga natură.

Concertul va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi online, pe site-urile radioromaniacultural.ro şi romania-muzical.ro şi pe paginile de Facebook ale RRM şi Orchestrele şi Corurile Radio.

Timp de peste trei decenii dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987, Horia Andreescu a fost pentru aproximativ două decenii şi directorul artistic şi dirijorul şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. În anii ‘80 şi ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda şi Capela de Stat din Schwerin.

De-a lungul timpului a condus ansambluri de excepţie precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Naţională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkiavik, Alabama şi Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia şi Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez.

Una dintre iniţiativele sale deosebite este imprimarea catalogului complet al creaţiei simfonice enesciene, o premieră mondială, apărută la Olympia în anii ’90 şi reeditată de Electrecord în 2015. Pe lângă muzica lui George Enescu, care se bucură de un interes special din partea sa, Horia Andreescu a promovat consecvent şi muzica românească contemporană prin numeroasele prime audiţii, înregistrări şi turnee pe care le-a realizat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.