Un concert cu selecţiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa „Burghezul gentilom”, de Molière, şi din Suita „Burghezul gentilom”, de Richard Strauss, va fi prezentat pe 10 şi 11 iunie, de Filarmonica „George Enescu”, la Ateneul Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biletele pentru concertul simfonic cu public, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeşelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020-2021, vor fi puse în vânzare luni.

Încă din 2015, când s-au împlinit 300 de ani de la moartea lui Ludovic al XIV-lea, Gabriel Bebeşelea a depus o muncă asiduă de cercetare a muzicii lui Jean-Baptiste Lully, stăpânul muzical al Curţii Franţei din vremea „Regelui Soare”. Dirijorul pune în valoare muzica lui Lully, după o muncă de câţiva ani de cercetare complexă şi de transcriere a manuscriselor, precum şi de selecţie a lucrărilor.

Suita orchestrală „Burghezul gentilom/ Der Bürger als Edelmann”, de Richard Strauss, a fost interpretată în primă audiţie la Viena, în 1920. Asemenea lui Lully, care a colaborat cu Molière, Strauss a compus muzica pentru adaptarea făcută de Hugo von Hofmannsthal (libretist al multora dintre operele lui Strauss) după piesa celebră scrisă de Molière, iar din cele 16 secţiuni muzicale iniţiale, Strauss a extras 9, punând la punct o lucrare instrumentală de sine stătătoare. Dintre acestea, câteva sunt inspirate direct de creaţia lui Lully, în spiritul neoclasic al începutului de secol XX, astfel încât între cele două lucrări există o legătură nu doar conjuncturală, ci şi nemijlocit muzicală.

Biletele au preţuri de 100 şi 110 lei şi pot fi cumpărate de pe site-ul instituţiei şi de la casa de bilete a Ateneului.

Din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei de Covid-19, sunt puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ 350 de bilete. Concertele cu public programate până la finalul stagiunii vor avea loc cu sala Ateneului ocupată în proporţie de 50%.

Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca. A stat la pupitrul unor importante orchestre ale lumii: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă şi Singapore Symphony Orchestra.

În România, dirijează constant orchestre precum Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica de Stat Sibiu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială „Pastorale - Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul „Strigoii”, de George Enescu.

Bebeşelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj-Napoca. În afara României, a dirijat producţii ale operelor „Il viaggio à Reims" la Festivalul de Opera „Rossini" din Pesaro 2016 şi „Mireasa ţarului" de Rimsky-Korsakov la Opera Perm 2017.

În 2011, a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva dintre cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.