Compozitorul şi dirijorul Constantin Silvestri va fi omagiat marţi, pentru a marca 50 de ani de la moarte, printr-o expoziţie şi un concert, la Ateneul Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia, realizată de Fundaţia „Constantin Silvestri“ în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va fi vernisată la ora 18.00, în foaierul Ateneului Român.

Concertul cameral, care va avea în program creaţii ale lui Constantin Silvestri şi George Enescu, va începe la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Din programul Silvestri fac parte Sonata pentru harpă - solistă Maria Bîldea, Suita I pentru pian - solist Viniciu Moroianu, Sonata pentru violă şi violoncel - solişti Răzvan Popovici şi Răzvan Suma. Va fi interpretat Dixtuorul op.14 de George Enescu, susţinut de membri ai Filarmonicii „George Enescu“, care vor fi conduşi de maestrul Iosif Ion Prunner.

Solişti vor fi Ion Bogdan Ştefănescu şi Teodora Ionescu (flaut), Adrian Petrescu (oboi), Cosmin Sperneac (corn englez), Emil Vişenescu şi Alexandru Avramovici (clarinet), Gödri Orban şi Laurenţiu Darie (fagot), Ioan Gabriel Luca şi Sorin Lupaşcu (corn).

Preţul biletelor, care pot fi cumpărate de la Ateneu, este de 30 şi 40 de lei.

Constantin Silvestri, dirijor, compozitor şi pianist, s-a născut la Bucureşti pe 31 mai 1913 şi a murit pe 23 februarie 1969, la Londra. A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, a studiat compoziţie cu Mihail Jora şi pian cu Florica Musicescu. La vârsta de 10 ani, a debutat pe scenă în calitate de pianist. A susţinut primul concert de dirijat la Orchestra Radio pe 29 martie 1939, cu o lucrare în primă audiţie. La Ateneu, a dirijat prima dată pe 2 mai 1940. A fost director la Operă între decembrie 1953 şi aprilie 1955. A fost numit director al Filarmonicii din Bucureşti între 1947 şi 1953. A predat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, între 1948 şi 1959, iar pe 13 septembrie 1958, a dirijat premiera româneasca a operei „Oedipe” de George Enescu.

A fost distins cu patru premii „George Enescu“. Silvestri a părăsit definitiv ţara la începutul anului 1959, cu ocazia unui turneu, stabilindu-se întâi la Paris. În 1961, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Marea Britanie), la pupitrul careia a rămas pâna la sfârşitul vieţii. A realizat numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, dar şi din Japonia, Australia şi America de Sud. A murit într-un spital londonez, pe 23 februarie 1969.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.