Compozitorul Dumitru Lupu, care a murit în 22 iulie, a primit luni, în cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal, titlul de cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa, proiectul de hotărâre fiind iniţiat de către cei 13 consilieri PSD şi aprobat în unanimitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierii locali au aprobat, în cadrul şedinţei de luni, proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetăţean de onoare - post mortem compozitorului Dumitru Lupu, acesta fiind votat de către toţi aleşii locali prezenţi.

“Compozitorul Dumitru Lupu este una dintre personalităţile culturale ale judeţului Constanţa, de anvergură naţională şi internaţională. Întrega sa activitate culturală şi artistică a influenţat evoluţia vieţii culturale româneşti din ultimii 30 de ani”, se arată în proiectul adoptat.

Dumitru Lupu s-a născut în Giurgiu, în 25 mai 1952, a urmat Liceul de Muzică din Piteşti, după care a urmat Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia canto-operă.

Dumitru Lupu a fost dirijor al Teatrului Alexandru Davila din Piteşti între anii 1982 şi 1990, iar în perioada 1990 – 2004, dirijor la Teatrul Fantasio din Constanţa. Din 1991 a activat în mediul academic, în calitate de lector universitar doctor al Universităţii Ovidius din Constanţa şi Hyperion din Bucureşti. De asemenea, a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

Compozitorul a fost iniţiatorul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare “Mamaia Copiilor”,  eveniment ajuns în acest an la cea de-a 17 ediţie. El a compus peste 500 de cântece aflate în fonoteca Radio-Difuziunii Române şi a Televiziunii Naţionale, înregistrate la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România

Printre şlagărele compuse de Dumitru Lupu se numără: ”Hai vino iar în gara noastră mică” (text: Florin Pretorian, interpret: Gabriel Dorobanţu); ”Ce mult te-am iubit (text: Mala Bărbulescu, interpretă: Ileana Şipoteanu); ”Mă-ntorc la tine mare albastră” (text: Viorela Filip, interpret: Daniel Iordăchioaie).

Dumitru Lupu a murit pe 22 iulie, chiar în ziua când este născută soţia sa.

El era căsătorit cu Ileana Şipoteanu, iar împreună aveau o fată, absolventă a UNATC în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.