Compania americană privată SpaceX a plasat cu succes pe orbită un satelit de comunicaţii, vineri, după o decolare reuşită de la o bază din Florida, însă a ratat încă o dată amerizarea la punct fix, după ce treapta reutilizabilă a lansatorului ei spaţial Falcon 9 s-a dezintegrat în urma impactului cu o barjă din Oceanul Atlantic, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta a fost cea de-a patra tentativă nereuşită de amerizare la punct fix a companiei SpaceX, deţinută de miliardarul american Elon Musk, care a înregistrat totuşi un succes răsunător, în decembrie 2015, atunci când o treaptă reutilizabilă a unui lansator Falcon a reuşit o aterizare la punct fix, după o coborâre lentă, perfect controlată, la finalul unei misiuni spaţiale ce a avut un grad de complexitate mai redus. 

Lansarea de vineri seară, programată iniţial pe 24 februarie, a avut loc după patru tentative de lansare ce au fost anulate în ultimul moment de compania SpaceX.

Vineri, racheta Falcon 9 a decolat fără probleme de pe rampa de lansare de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, la ora 23.35 GMT. După o jumătate de oră, lansatorul spaţial şi-a îndeplinit misiunea principală, plasând cu succes un satelit construit de Boeing, operat de compania SES SA din Luxemburg, pe o orbită de 40.600 de kilometri deasupra Terrei. 

În zborul său spre această destinaţie orbitală, prima treaptă a lansatorului s-a desprins conform planurilor, s-a întors spre Pământ şi s-a îndreptat spre o barjă care plutea la o distanţă de 645 de kilometri de coasta statului american Florida. Treapta reutilizabilă a lansatorului a ajuns la ţintă, însă viteza sa a fost mult prea mare pentru a putea să efectueze o amerizare controlată şi în condiţii de siguranţă. 

”Racheta a amerizat cam tare!”, a declarat Elon Musk, proprietarul şi CEO-ul companiei SpaceX, într-un mesaj pe Twitter, la o oră după decolare. ”Nu ne aşteptam ca această misiune să aibă succes... însă următorul zbor are o şansă mare să reuşească”, a adăugat Elon Musk. 

Capacitatea de a efectua o amerizare la punct fix pe o barjă, în urma unei coborâri lente şi controlate, reprezintă o etapă crucială pentru compania SpaceX în tentativele sale de a dezvolta un lansator spaţial mai ieftin şi parţial reutilizabil.
Lansarea de vineri seară a avut loc în cadrul unei misiuni dificile, ce a constat în plasarea unui satelit cu greutatea de 5.721 de kilograme pe o orbită de peste 100 de ori mai înaltă în comparaţie cu orbita la care se află Staţia Spaţială Internaţională (ISS). 

Viteza de care este nevoie pentru ca lansatorul să ajungă la acea altitudine extremă a fost mult prea mare pentru ca treapta reutilizabilă să poată să revină în condiţii de siguranţă, la punct fix, pe uscat. Acesta a fost motivul pentru care SpaceX a optat pentru o tentativă de amerizare. 

SpaceX a fost foarte aproape de a reuşi o coborâre la punct fix pe mare, în luna ianuarie, după ce un lansator al său a decolat din California, cu misiunea de plasa pe orbită un satelit care monitorizează evoluţia climei. Treapta reutilizabilă a lansatorului a coborât  cu succes pe o platformă din Oceanul Pacific, însă sistemul ei de stabilizare nu a funcţionat eficient, făcând ca acea secţiune a lansatorului spaţial să îşi piardă poziţia verticală, să înceapă să se încline după amerizare, să cadă pe barjă şi, în cele din urmă, să explodeze. 

Următoarea misiune a companiei SpaceX, o misiune de tip cargo ce vizează reaprovizionarea ISS, în virtutea unui contract cu NASA, va avea loc la sfârşitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie. 

SpaceX a încheiat deja contracte în valoare de peste 10 miliarde de dolari cu diverse companii comerciale, dar şi cu NASA şi alte agenţii spaţiale. 

În plus, pe parcursul anului 2016, SpaceX va efectua o serie de teste extrem de importante ce vizează viitoarea sa capsulă spaţială Dragon, care va fi reconfigurată pentru a transporta în spaţiu echipaje de astronauţi. Dragon va decola iniţial într-o misiune orbitală fără astronauţi. Primul zbor al capsulei Dragon către ISS care va include un echipaj de astronauţi este programat pentru anul 2017, precizează bbc.com.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.