Comitetul interministerial a aprobat vineri o primă listă de 43 de proiecte pentru evenimente ce vor marca Centenarul Marii Uniri, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a reprimit 151 de proiecte care vizează sărbătorirea Centenarului.

Vineri, după a doua întâlnire a Comitetului interministerial, care a fost condusă de prim-ministrul Dăncilă, ministrul Ivaşcu a declarat: „Am aprobat prima listă de proiecte eligibile, alese pe criterii clare, după prima evaluare efectuată în spiritul legii. Este vorba despre proiecte reprezentative la nivel regional, naţional şi internaţional ale beneficiarilor ordonatori principali de credite. Am aprobat 43 de proiecte, care vor fi finanţate cu 14,9 milioane de lei”.

El a adăugat că alte 21 de proiecte autofinanţabile sunt eligibile, fiind încadrate conceptual în strategia aniversării, iar 25 de proiecte au fost evaluate şi selectate, din punct de vedere al conţinutului tematic, dar necesită unele clarificări de ordin administrativ şi financiar.

Astfel, în total, 68 de proiecte sunt eligibile, cu finanţare de la MCIN, iar 21 se autofinanţează.

Ministrul a dat şi câteva exemple dintre cele deja aprobate: o propunere a Muzeului Naţional de Istorie a României - „Comorile României la Vatican”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei - „Clujenii şi Marea Unire” şi două concerte organizate de Centrul Tinerimea Română.

Ivaşcu a precizat că ministerul a trimis adrese prin instituţiile Prefecturii către autorităţile administraţiilor publice locale care au propus proiecte de anvergură regională. Termenul de răspuns e de maxim o săptămână, nu mai târziu de 2 aprilie. Evaluarea lor avea loc în perioada 2 - 10 aprilie, iar după această dată va fi anunţată o nouă listă de proiecte.

Alte proiecte vor fi aprobate, pe măsură ce vor fi depuse, inclusiv din partea organizaţiilor nonguvernamentale.

Despre Monumentul de la Alba Iulia el a precizat că este „falsă” informaţia potrivit căreia Ministerul Culturii ar fi pierdut „anumite contracte”. „Nu se poate pierde ceva ce nu a existat. A existat doar o înţelegere comună în 1993, între Ministerul Culturii, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriale şi autorităţile locale din Alba Iulia. În această bază, Inspectoratul pentru Cultură Alba a organizat un concurs şi câştigător a fost Mihai Buculei”. Concursul de idei era dedicat celei de-a 75-a aniversări a Marii Uniri.

„Nu avem dovada certă că proiectul desemnat câştigător în 1993 e acelaşi cu cel avizat, neexistând niciun contract. Am discutat şi acum exista o comisie pentru analiza documentaţiei pentru realizarea monumentului şi pentru negocierea clauzelor contractuale. Vom mai avea o discuţie cu Buculei şi sper saă grăbim ritmul”, a mai pus Ivaşcu.

Cât priveşte monumentul Unirii de la Arad, acesta este plătit din 2010 şi se află încă în custodia autorului, Florin Codre. „Autorităţile locale şi artistul nu au ajuns la un acord asupra amplasamentului.pe locul stablit iniţial se află o altă lucrare”.

Au fost trimişi experţi din partea ministerului şi s-a ajuns la concluzia că monumentul trebuie amplasat într-un alt spaţiu - în Piaţa Consiliului Judeţean. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.