Deputatul Mihai Weber, preşedintele Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, a anunţat într-un comunicat că forul le-a solicitat prim-ministrului Florin Cîţu şi miniştrilor de resort să aloce, la rectificarea bugetară, sumele necesare conservării urgente a patrimoniului UNESCO din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a cerut prim-ministrului Cîţu, în dubla sa calitate, de premier şi ministru de Finanţe, precum şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, „să prevadă, la apropiata rectificare bugetară pentru 2021, o sumă minimă de 23 de milioane de lei, necesară unor intervenţii urgente pentru salvarea monumentelor româneşti înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”.

Comisia a mai spus că a fost iniţiată o corespondenţă cu toate consiliile judeţene pe raza cărora se află obiective de patrimoniu UNESCO: Alba, Braşov, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Mureş, Sibiu, Suceava şi Vâlcea.

„Din informaţiile oferite reiese că toate acestea se confruntă cu o gravă subfinanţare şi că eforturile realizate la nivel local, inclusiv prin atragerea de fonduri europene, sunt insuficiente pentru o bună gestionare a monumentelor. Considerăm că starea patrimoniului naţional, în general, şi al celui care a primit deja recunoaştere mondială pentru valoarea sa excepţională, trebuie să constituie o preocupare a tuturor factorilor de decizie din România. Acest patrimoniu trebuie privit atât ca un element de identitate, cât şi ca un factor care generează dezvoltare locală şi vizibilitate la nivel global”.

Comunicatul continuă: „Un calcul sumar arată că ar fi nevoie, la construcţia rectificării bugetare 2021, de alocarea a 23.427.000 lei, pentru judeţele pe raza cărora există obiective de Patrimoniu UNESCO, repartizate direct sau prin intermediul Programului Naţional de Restaurare derulat de Ministerul Culturii”.

Comisia a mai solicitat ca, începând din 2022, un procent fix din Programul Naţional de Restaurare să fie alocat către monumentele UNESCO din România, astfel încât intervenţiile să fie predictibile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.