Înscrierile pentru premiile „Noul Bauhaus european”, ediţia din 2022, ce recompensează ideile tinerelor talente, încep marţi, a anunţat Comisia Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma succesului primelor premii, pentru care s-au primit peste 2.000 de candidaturi anul trecut, ediţia din 2022 va celebra noi exemple inspiratoare de transformări pe care iniţiativa îşi propune să le aducă în vieţile noastre, în spaţiile în care trăim şi în experienţele noastre de zi cu zi.

La fel ca în prima ediţie, premiile „Noul Bauhaus european” pe 2022 vor recompensa ideile tinerelor talente, precum şi proiecte existente pentru sustenabilitate, incluziune şi estetică, ce aduc Pactul verde european în rândul oamenilor şi al comunităţilor locale.

„Noul Bauhaus european se bazează pe cultura, educaţia, ştiinţa şi inovarea din Europa pentru a face ca promisiunile Pactului verde european să se transforme în îmbunătăţiri în viaţa noastră de zi cu zi. Aştept cu nerăbdare să văd cum vârful creativităţii europene prinde viaţă în candidaturile din acest an”, a spus Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret. 

Comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Acum mai mult decât oricând, avem nevoie de idei sustenabile şi inovatoare care să transforme modul în care trăim şi lucrăm şi care să nu lase pe nimeni în urmă. Noul Bauhaus european premiază cele mai bune, mai îndrăzneţe şi mai inteligente concepte care îşi propun să ne îmbunătăţească regiunile şi oraşele într-un mod care respectă atât oamenii, cât şi planeta. Politica de coeziune va continua să contribuie la transformarea acestor noi idei în realitate în toate regiunile europene, în beneficiul tuturor comunităţilor noastre.”

Premiile se vor acorda proiectelor şi ideilor care contribuie la crearea unor locuri frumoase, sustenabile şi incluzive, fiind încadrate în patru categorii: reconectarea cu natura; recâştigarea unui sentiment de apartenenţă; prioritizarea locurilor şi a persoanelor care au cea mai mare nevoie; stimularea unei gândiri integrate, pe termen lung şi care ţine seama de ciclul de viaţă în ecosistemul industrial.

Categoriile reflectă cele patru axe tematice de transformare ale noului Bauhaus european. Acestea au fost identificate în cadrul etapei de proiectare în comun a iniţiativei, cu participarea a mii de oameni şi de organizaţii care au contribuit cu punctele de vedere şi experienţele lor. Candidaturile vor fi examinate ţinând seama de cele trei valori esenţiale ale iniţiativei: sustenabilitate, estetică şi incluziune. Candidaţi din toate statele membre, precum şi din întreaga lume, sunt încurajaţi să îşi depună candidatura atât timp cât proiectele/ideile lor sunt localizate în Uniunea Europeană.

Fiecare categorie conţine două componente de concurs paralele: premiile „Noul Bauhaus european” – pentru exemple existente finalizate în ultimii doi ani şi „Staruri în devenire ale Noului Bauhaus european” - pentru concepte sau idei prezentate de tineri creatori, în vârstă de cel mult 30 de ani.

Pe lângă cele 16 premii acordate de juriu (un câştigător şi un ocupant al locului doi pentru fiecare categorie şi componentă), două premii suplimentare vor fi selectate printr-un vot public din rândul candidaturilor din top. În total, 18 câştigători vor primi sumele premiu de până la 30.000 de euro, precum şi un pachet de comunicare, ce îi va ajuta să îşi dezvolte şi să îşi promoveze ulterior iniţiativele.

Candidaturile se primesc până la data de 28 februarie 2022, orele 19.00CET. Sunt bineveniţi candidaţi de toate naţionalităţile şi din toate mediile, atât timp cât conceptele, ideile şi proiectele lor sunt dezvoltate sau localizate fizic în UE.

Noul Bauhaus european este un proiect economic, cultural şi de mediu, menit să îmbine designul, sustenabilitatea, accesibilitatea, caracterul abordabil şi investiţiile pentru a contribui la realizarea Pactului verde european.

Lansat de preşedinta von der Leyen cu ocazia discursului său din 2020 privind starea Uniunii, noul Bauhaus european a fost proiectat în comun cu mii de oameni şi de organizaţii din întreaga Europă şi din afara ei.

În septembrie 2021, iniţiativa a trecut de la faza de proiectare în comun la rezultate, prin intermediul unei comunicări a Comisiei care prevedea acţiuni politice şi finanţare pentru a transforma iniţiativa în realitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.