Preşedintele Republicii franceze Emmanuel Macron şi-a desfiinţat ministrul Culturii în emisiunea "C à Vous" şi, în faţa "erei suspiciunii", a reiterat prezumţia de nevinovăţie în ceea ce-l priveşte pe actorul Gérard Depardieu, atrăgând furia unei părţi a stângii şi a Fundaţiei Femeilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron a declarat miercuri că Legiunea de Onoare este un ordin care "nu este acolo pentru a face morală", denunţând în acelaşi timp "o vânătoare de bărbaţi" împotriva actorului Gérard Depardieu, după difuzarea unui documentar TV şocant despre starul francez de cinema. "Există un lucru în care nu mă veţi vedea niciodată, şi anume vânătoarea de bărbaţi. Urăsc asta", a răspuns şeful statului la postul de televiziune France5.

Ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, a anunţat vineri, la acelaşi post de televiziune, că o "procedură disciplinară" va fi iniţiată de Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare împotriva actorului, care face obiectul a două plângeri în Franţa pentru viol şi agresiune sexuală, fiind anchetat într-unul dintre cele două cazuri. Actorul respinge aceste acuzaţii.

Preşedintele francez a declarat că este "un mare admirator al lui Gérard Depardieu (...) un actor imens". "El a făcut ca Franţa, marii noştri autori, marile noastre personaje să fie cunoscute în întreaga lume (...) el face ca Franţa să fie mândră", a continuat Emmanuel Macron, contrazicându-l pe ministrul Culturii.

În aceeaşi emisiune, "C à vous", Rima Abdul Malak a declarat vineri că afirmaţiile actorului, relatate de "Complément d'enquête", sunt "o ruşine pentru Franţa". În imaginile difuzate la începutul lunii decembrie pe France 2, gigantul cinematografiei franceze, cunoscut pentru că a jucat atât rolul inspectorului Maigret, cât şi pe cel al lui Cyrano, a făcut o serie de remarci obscene.

Emmanuel Macron a declarat miercuri că Rima Abdul Malak a "mers prea departe" când a vorbit despre o procedură care ar putea elimina distincţia actorului. "Există uneori izbucniri din cauza unor lucruri spuse. Mă feresc de context", a insistat el. "Legiunea de Onoare este un ordin al cărui Mare Maestru sunt într-adevăr şi care nu este acolo pentru a face morală. Şi deci nu pe baza unui raport, a unei ştiri sau a una sau a alta, îi luăm Legiunea de Onoare unui artist, pentru că atunci am fi luat Legiunea de Onoare multor artişti", a continuat preşedintele Republicii, subliniind. Şi s-a temut că Franţa se scufundă în "epoca suspiciunii": "Poţi acuza pe cineva, pot exista victime, dar există şi o prezumţie de nevinovăţie.

Olivier Faure, liderul Partidului Socialist Francez (PS), a criticat aceste comentarii pe reţelele sale de socializare: "Violenţa împotriva femeilor este principala cauză a termenului de cinci ani... Acest preşedinte nu crede în nimic din ceea ce anunţă, indiferent de subiecte". "Cuvintele lui Emmanuel Macron despre Depardieu sunt încă o dată o insultă la adresa mişcării pentru a elibera victimele violenţei sexuale să vorbească", a atacat şi ea pe reţelele sale deputata ecologistă Sandrine Rousseau.

Anne-Cécile Mailfert, preşedinta Fundaţiei Femeilor, şi-a exprimat şi ea resentimentele: "Nimic nu este în regulă cu comentariile preşedintelui despre Depardieu. Nu am suficiente tweet-uri pentru a spune cât de scandalos este, cât de josnic este pentru victime şi cât de anacronic este".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.