Muzeul Colecţiilor Regale (Museo de Colecciones Reales) a fost deschis, la sfârşitul lunii trecute, la Madrid. Noul muzeu prezintă o selecţie de lucrări de artă din bogata colecţie a Patrimonio Nacional (Patrimoniul Naţional al Spaniei) şi reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte muzeale din Spania din ultimele decenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Clădirea de 40.000 de metri pătraţi este sculptată în peisajul stâncos de lângă Palatul Regal din Madrid şi se întinde de la grădinile Campo del Moro până la Plaza de la Armería a palatului, unde se află intrarea principală a muzeului.

Planurile iniţiale pentru un muzeu care să găzduiască colecţiile de patrimoniu ale Coroanei spaniole datează din anii 1930. Iniţiativa a fost reluată în 1998, când guvernul a aprobat construcţia galeriei, care a început în 2006.

Muzeul prezintă varietatea şi bogăţia colecţiilor regale prin intermediul a peste 650 de obiecte care acoperă cinci secole: de la picturi şi sculpturi la mobilier şi obiecte decorative, inclusiv tapiserii, cărţi şi fotografii.

Arta nordică este reprezentată de "Polyptych of Isabella the Catholic" de Juan de Flandes, de "Landscape with St. Christopher" de Joachim Patinir (1521) şi "Christ carrying the cross" de Michiel Coxcie (1530), precum şi de tapiserii realizate de Wilhelm Pannemaker, Balthazar van Vlierden şi Jan Raes II. Printre acestea se numără obiecte care au fost expuse anterior într-unul dintre numeroasele palate, mănăstiri administrate de instituţie.

Parterul muzeului este dedicat Habsburgilor şi include colecţia de tapiserie, armura regală, precum şi lucrări de Bosch, Tiţian, El Greco, Ribera, Velázquez şi Caravaggio.

Construcţia Mănăstirii San Lorenzo del Escorial ocupă un loc de frunte, la fel ca şi fondarea mănăstirilor regale, spaţii feminine prin excelenţă şi simboluri ale puterii şi patronajului. Acest etaj oferă, de asemenea, o perspectivă asupra originilor Madridului: zidul şi poarta oraşului din secolul al IX-lea descoperite în timpul construcţiei clădirii.

Al doilea etaj este dedicat Casei de Bourbon şi începe cu desenele arhitecturale ale noului Palat Regal, construit la ordinul lui Filip al V-lea după ce un incendiu a distrus palatul Alcázar, şi se încheie cu o machetă a Galeriei Colecţiilor Regale, ca epilog al marelui complex monumental şi muzeal al Palatului Regal din Madrid. Teme precum muzica, fabricile regale şi construcţia Palatului Regal din La Granja sunt reprezentate prin intermediul artelor decorative, tapiţeriilor, instrumentelor muzicale şi a mobilierului.

Etajul cel mai de jos (nivelul -3), care este accesibil şi din grădinile Campo del Moro, este conceput ca un spaţiu expoziţional dinamic. Pe lângă sala de expoziţii temporare, există un cub imersiv de mari dimensiuni care oferă proiecţii video la 360º ale spaţiilor arhitecturale şi naturale ale siturilor regale spaniole.

Odată cu deschiderea muzeului, a fost lansat un nou site web pentru Galeria Colecţiilor Regale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.