Artişti români contemporani consacraţi, apreciaţi pe scena internaţională a artei, dar şi artişti emergenţi, hotărâţi să reinterpreteze metodele artistice clasice şi să abordeze teme actuale din societate, semnează o colecţie de aproximativ 200 de opere de artă contemporană care sunt scoase la licitaţie marţi 26 septembrie, în cadrul Licitaţiei unei Colecţii Eclectice de Artă Românească, de la Piliuţă la Bandi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţurile operelor de artă contemporană nu sunt în general strâns legate de evoluţiile economice globale, ceea ce înseamnă că pot oferi o protecţie în momentele de inflaţie şi au capacitatea să-şi sporească valoarea în timp. Este şi cazul operelor semnate de artistul român Constantin Piliuţă, explorator răbdător şi suveran al temelor sale, care au populat casele elitelor profesionale şi administrative de-a lungul timpului. Operele semnate Constantin Piliuţă, un artist foarte căutat, au început să depăşească cu regularitate maximele estimărilor. Cele nouă opere din cadrul licitaţiei din 26 septembrie au preţuri de pornire între 250 şi 300 de euro, susţin specialiştii Casei de Licitaţii A10 by Artmark.

Arta contemporană este adesea limitată în ceea ce priveşte cantitatea şi disponibilitatea. Fiecare operă de artă este unică, ceea ce adaugă un element de raritate şi exclusivitate. Această limitare a ofertei poate să creeze cerere şi să susţină preţurile, în special pentru lucrările care devin celebre sau devin simboluri ale mişcărilor artistice.

Un exemplar ce poartă numărul 19/50, semnat de artistul Adrian Ghenie, este o investiţie inteligentă. Pentru preţul de pornire de 1.000 de euro este scoasă la licitaţie lucrarea „Edgar Allan Poe”, fiind una dintre cele şapte lucrări ce ilustrează seria "Nevermore", dedicată poemului "The Raven", scris de Edgar Allan Poe. Seria este alcătuită din 4 portrete (Edgar Allan Poe - opera de faţă, Stéphane Mallarmé, Charles Baudelaire şi Fernando Pessoa) şi trei compoziţii (The Raven, Nevermore şi Lenore), toate având la bază colaje realizate anterior de Ghenie. 

Istoria a demonstrat că operele de artă contemporană pot să crească semnificativ în valoare pe măsură ce trec anii. Artiştii contemporani, care pot fi la începutul carierei lor, pot deveni celebri şi recunoscuţi pe plan internaţional, făcând operele lor să crească în preţ. Este şi cazul operei semnate Felix Aftene, care a cunoscut o creştere spectaculoasă în ultimii ani. Artistul ieşean este prezent în licitaţia din 26 septembrie cu opera „Dresor (În adoraţia naturii)”, care are preţul de pornire de 6.000 de euro.

De asemenea, arta contemporană are capacitatea să surprindă spiritul epocii, reflectând schimbările şi evoluţiile societăţii, ceea ce o face adesea să fie căutată şi apreciată de colecţionari şi investitori. Artistul Mircea Suciu reuşeşte să creeze o atmosferă actuală în operele „Spiritual View” şi „Industrial Poetry”, care au preţul de pornire de 500 de euro.

Investiţia în arta contemporană aduce cu sine un avantaj adiţional - plăcerea estetică şi culturală. Deţinerea unei opere de artă contemporană permite colecţionarului să se bucure de valoarea artistică şi estetică în timp ce se protejează împotriva inflaţiei. O formă de investiţie ce oferă satisfacţie imediată şi pe termen lung este şi opera „Social Behaviour” semnată Arina Bican, care are preţul de pornire de 1.500 de euro.

Unul dintre aspectele cheie ale investiţiei în arta contemporană este identificarea artiştilor promiţători, care au cunoscut o creştere a cotei. O serie de artişti care propun o abordare unică sunt prezenţi în licitaţia din 26 septembrie: Mihai Mureşan, Florin Ciulache, Lucian Smău, Liviu Mihai, Irlo, Klemi Uveges ori Filip Letinu.

Operele care pot deveni o investiţie inteligentă şi au capacitatea să diversifice portofoliile sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă. Expoziţia este deschisă de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Intrarea este gratuită, iar vizita este completată de un tur oferit de consultanţii de artă prezenţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.