Colecţia privată de artă a co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, este de aşteptat să stabilească un record de 1 miliard de dolari (890 de milioane de lire sterline) când va fi scoasă la licitaţie săptămâna viitoare, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colecţia de peste 150 de capodopere include "Les Poseuses, Ensemble" (versiune mică), de Georges Seurat, şi peisajul "La Montagne Sainte-Victoire" a lui Paul Cézanne, care ar putea fi vândut cu peste 100 de milioane de dolari, şi lucrarea lui Gustav Klimt din 1903, "Birch Forest", care este estimată la 90 de milioane de dolari.

Colecţia, care va fi vândută de Christie’s în două sesiuni, săptămâna viitoare, include şi lucrări ale lui Botticelli, Renoir, David Hockney, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Lucian Freud şi JMW Turner.

Allen a selectat personal toate lucrările, care sunt creaţii ce se întind pe mai mult de 500 de ani, în loc să se bazeze pe un cumpărător de artă pentru a le alege, aşa cum fac unii miliardari.

"Când te uiţi la un tablou, priveşto o ţară diferită, în imaginaţia altcuiva, aşa cum a văzut-o”, a spus Allen despre colecţie când unele dintre lucrările sale au fost expuse în 2016.

Christie’s a spus că vânzarea este "pregătită să fie cea mai mare şi mai excepţională licitaţie de artă din istorie", eclipsând cei 922 de milioane de dolari obţinuţi prin vânzarea colecţiei Macklowe în mai, după divorţul de magnatul imobiliar Harry Macklowe de soţia sa, Linda.

Toate încasările vor fi donate unor organizaţii de caritate, aşa cum a fost stipulat de Allen.

Paul Allen, care a murit de cancer în 2018 la vârsta de 65 de ani, a imaginat, alături de Bill Gates, sistemul de operare pentru computerele personale care avea să determine succesul Microsoft, companie fondată în 1975. A părăsit grupul în 1983, din cauza problemelor de sănătate, dar şi din cauza unei relaţii deteriorate cu Bill Gates, care urma să rămână la conducere până în 2000.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.