Un al treilea tablou ce aparţine unei fundaţii private ruse legată de un oligarh rus, care a fost expus în cadrul Colecţiei Morozov la Paris, rămâne în Franţa, a anunţat pentru AFP ministrul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Se confirmă îngheţarea operei care aparţine fundaţiei” private ruse Magma, a indicat ministerul.

Acest tablou aparţine fundaţiei Magma ce are legături cu oligarhul rus Viatcheslav Kantor, vizat de măsuri de înghţare a activelor decise de ţările occidentale, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Ministerul a anunţat pe 9 aprilie că situaţia sa este „în curs de revizuire de către serviciile statului”. 

Parisul a anunţat atunci îngheţarea unui prim tablou ce aparţine lui Petr Aven, un apropiat al lui Vladimir Putin, care figurează pe lista de personalităţi ruse supuse sancţiunilor occidentale. 

El a precizat că un alt tablou - un portret al Margaritei Morozova de Serov - va rămâne în Franţa „la cererea autorităţilor ucrainene ca măsură de siguranţă. Lucrarea aparţine Muzeului de Arte Frumoase din Dnipropetrovsk, în estul Ucrainei, şi risca să fie deteriorată. 

Colecţia Morozov, expusă la Fundaţia Louis Vuitton din 22 septembrie 2021 până la 3 aprilie 2022, după ce a fost prelungită în urma succesului, cuprinde în jur de 200 de opere de Van Gogh, Gauguin, Renoir, Cézanne, Matisse, alături de pictori ruşi precum Golovin, Malevici, Melnikov, Repin, Serov.

Aceste capodopere au fost reunite de cei doi fraţi, Morozov, industriaşi pasionaţi de arta modernă la cumpăna dintre secolele XIX şi XX. Este pentru prima dată când colecţia lor iese din Rusia pentru a fi expusă în străinătate. A fost un mare succes cu 1,25 milioane de vizitatori, în ciuda crizei sanitare care a privat-o de vizitatorii străini.

Majoritatea lucrărilor au fost returnate instituţiilor de care aparţin, în principal Muzeul Puşkin şi Galeria Tretiakov din Moscova, precum şi Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.