Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, în şedinţa de joi, postul Antena 3 cu amendă de 15.000 de lei pentru încălcări ale Codului de reglementare a conţinutului audiovizual în mai multe ediţii ale emisiunii "Sinteza zilei" din luna septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate, ca urmare a reclamaţiilor primite şi a autosesizării, pentru modul în care a fost reflectată cea de-a patra săptămână din campania electorală pentru alegerile locale din acest an (18-25.09.2020) la posturile centrale de televiziune Antena 3, B1 TV, Digi 24, TVR 1 şi TVR 3, precum şi la cele de radio RFI România şi Radio România Actualităţi. 

Consiliul a decis să amendeze Antena 3 pentru încălcări ale prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi ale dispoziţiilor art. 40 alin. (1), (2) şi (4), care prevede că "acuzaţiile unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere", art. 64 alin. (1) lit. a), b), care precizează: "furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii, informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", şi art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că "în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Au fost reţinute ediţii ale emisiunii „Sinteza zilei” din 15, 20, 21, 22 şi 24.09.2020. 

De asemenea, postul B1 TV a primit somaţie publică pentru încălcarea art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului la difuzarea, în cadrul emisiunii „Ştirile B1 TV”, ediţia din 22.09.2020, ora 12.00, a unei ştiri referitoare la un conflict care a avut loc în Adunaţii Copăceni. Materialul înregistrat care a ilustrat această ştire nu a fost editat, putând fi auzit astfel limbajul licenţios folosit, pentru emisiunea „Breaking News” din data de 24.09.2020 transmisă cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) din Cod. 

 

Câte o somaţie publică a fost dată posturilor Antena 3 şi B1 TV pentru emisiuni din perioada 18-25.09.2020, la difuzarea cărora nu s-a ţinut cont de dispoziţiile art. 8 alin. (3) din Decizia CNA nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020. La postul Antena 3 a fost reţinută şi nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (1), iar la postul B1 TV cele ale art. 11 alin. (1).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.