Cea de-a XII-a ediţie Romanian Design Week are loc anul acesta între 24 mai şi 2 iunie, în clădirea monument istoric din Piaţa George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant Cina (str. Benjamin Franklin 10).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul a înregistrat anul acesta un număr record de înscrieri în cadrul RDW Exhibiton. Astfel, peste 150 de specialişti locali, reuniţi în RDW Community, au validat 670 de proiecte înscrise în prima etapă a procesului de selecţie şi ulterior, şase echipe de curatori locali şi internaţionali au stabilit care vor fi participanţii RDW Exhibition 2024.

RDW Exhibition a înregistrat anul acesta un număr de 670 înscrieri, proiecte care au intrat în procesul de selecţie pentru a fi expuse în cadrul RDW Exhibition (Arhitectură - 61, Design Interior - 189, Design Grafic- 125, Ilustraţie - 88, Design Vestimentar - 86, Design de Produs - 121). Acestea au fost într-o primă etapă validate de către RDW Community, echipă formată din participanţi ai expoziţiei din anul anterior, din cadrul festivalului. Proiectele validate de aceştia reprezintă punctul de pornire pentru o arhivă online de bune practici în design şi arhitectură - numită Community Vote - menită să contribuie la creşterea standardelor pieţei, colecţia de proiecte urmând să fie disponibilă permanent online, şi în afara festivalului. Lista experţilor care formează RDW Community 2024 poate fi consultată aici.

"Începând cu ediţia trecută, am redesenat formatul RDW Exhibition, cu scopul de a creşte relevanţa call-ului de proiecte şi a expoziţiei pentru reprezentanţii industriilor creative locale. Astfel, ne-am propus să conectăm cât mai mulţi designeri şi arhitecţi – validaţi de propriile bresle – cu publicul larg şi să creştem în acest fel standardele proiectelor locale. Recordul de înscrieri de anul acesta vine ca o validare a noii structuri, care ne permite ca, alături de proiectele prezentate în expoziţie, să oferim o arhivă online mult mai generoasă ca repere de bune practici pentru designul şi arhitectura din România. Sperăm ca ea să se dezvolte de la an la an şi să fie o sursă de inspiraţie atât pentru profesionişti, cât şi pentru pasionaţi", Raluca Mirel - Director Proiect Romanian Design Week.

Pornind de la baza de selecţie validată de RDW Community, un grup de curatori români şi internaţionali a realizat selecţia finală a proiectelor ce vor forma expoziţia cu proiecte de arhitectură, design şi ilustraţie din cadrul festivalului. Curatorii acestei ediţii, pe categorii, sunt:

Arhitectură: Andrei Şerbănescu - partener fondator al ADNBA, Irene Pérez şi Jaume Mayol - studioul TEd’A arquitectes,
Design de Produs: Alexander Manu - profesor OCAD University, strateg, consultant, autor şi Matthias Hillner - profesor la Departamentul SCADpro din cadrul Colegiului de Artă şi Design Savannah,
Design Interior: Bruno Andreşoiu - arhitect, jurnalist de arhitectură şi Stella Nikolakaki - arhitect senior şi asociat la UNStudio,
Design Vestimentar: Marian Pălie - filosof, masterand şi doctorand la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Andrew Ibi - practician al modei, educator şi co-fondator al BOLD,
Design Grafic: Raymond Bobar - designer grafic şi de literă şi James Goggin - grafician britanic/ australian şi partener la Practise,
Ilustraţie: Maria Surducan - ilustratoare, autoare de benzi desenate şi scenaristă şi Yuko Shimizu - ilustratoare japoneză multipremiată.

Cele peste 200 de proiecte selectate vor fi expuse în cadrul RDW Exhibition, care va avea loc între 24 mai şi 2 iunie, în fostul restaurant CINA, lângă Ateneul Român. Expoziţia reprezintă un spaţiu de întâlnire şi dialog între profesionişti, pasionaţi şi publicul larg şi oferă o oferă o imagine de ansamblu asupra proiectelor locale de actualitate. Portofoliile participanţilor RDW Exhibition 2024, dar şi proiectele din Community Vote pot fi consultate aici.

Tema festivalului Romanian Design Week 2024: Unlock the City

Ediţia din 2024 a Romanian Design Week îşi propune să investigheze metodele prin care creativitatea şi inovaţia pot modela oraşele de mâine şi să contribuie totodată la explorarea Bucureştiului şi la descoperirea potenţialului şi a straturilor acestuia, a spaţiilor creative din oraş şi a organizaţiilor sau proiectelor culturale care le animă şi definesc.

Ediţia invită bucureştenii să descopere specificul creativ al unor zone din oraş, să descopere proiecte de design inedite şi abordări multisicplinare, dar şi să contribuie la definirea unor spaţii de dialog, demonstrând astfel importanţa proceselor de imaginare colectivă şi de co-creare a unui oraş mai prietenos.

Tema generală a festivalului RDW2024 doreşte să contribuie la reconectarea bucureştenilor la oraş şi mai ales la comunităţile acestuia, redescoperite de această dată din perspectiva potenţialului industriilor creative locale.

RDW Exhibition 2024 este un proiect The Institute, prezentat de Unicredit Bank, finanţat de Ministerul Culturii, iar designul expoziţional al RDW Exhibition va fi realizat de Attila Kim Architects.

Biletele de acces la festival pot fi achiziţionate pe pagina website a festivalului. Elevii, studenţii şi pensionarii au acces gratuit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.